Nem minden házimunka szabad a terhesség alatt!

A reggeli rosszullétek és a fáradtság bizony nem könnyíti meg a kismama dolgát, ha még a házimunkát is el akarja végezni. Számos tevékenység lehet megerőltető és kártékony a számára: vannak bizonyos házimunka típusok, melyeket jobb kerülni terhesség idején!

A kismama kezdetben úgy gondolja, hogy amíg pocakja engedi, elvégez minden házimunkát otthon. A fizikai megpróbáltatások – melyek között említhető a reggeli rosszullét, a fáradtság érzése és a székrekedés is – valamint az érzelmi hullámzás is megnehezítik azonban a dolgát. Egyik nap boldog, másik nap sír, egyik nap békésen szemléli a lakásban gyűlő koszt, másnap azonban egy apró porszem látványa is kiborítja.

Persze, a házimunka terhesen is várhat ránk, de – még ha a késztetés igen erős is bennünk – bizonyos házimunka típusok nem biztonságosak egy várandós nő számára!

Egyes feladatok elvégzése a terhesség alatt komplikációkhoz, sőt koraszüléshez vezethet. Íme a fizikailag már megerőltetőnek és károsnak számító tevékenységek, melyeket egy terhes nőnek kerülnie kell.

1. Nehéz lavórok cipelése

A mosógépből kivett ruhákat egy kosárba vagy lavórba rakjuk teregetés előtt, ám tartsuk szem előtt, hogy ez a házimunka terhesen megerőltető lehet. A vizes ruhákkal telepakolt lavór sokszor igen nehéz. Az emelés, cipelés terhesség idején kerülendő, mivel a hátunk nagyon megfájdulhat. Ha vizes vödröt, nehéz edényt/lavórt, bútort kell cipelni, vagy akár a nagyobbacska gyereket, kérjünk segítséget!

2. Porszívózás

Ez a házimunka nemcsak fárasztó, rossz hatással van terhesség idején a hátra! Mi több: isiász is kialakulhat tőle, ami a súlygyarapodás és a méhre gyakorolt nyomás miatt csak súlyosabbá válik. Ha éles derékfájást, zsibbadást tapasztalunk, tartsunk szünetet, üljünk le és tegyük fel a lábunkat is, hogy csökkentsük az idegre nehezedő nyomást.

3. Rovarok irtása

A vegyi anyagokban gazdag tisztítószerek mérgezőek lehetnek a terhes nők számára. Nem szabad hosszabb ideig kitenniük magukat a rovarirtó szereknek és erős tisztítószereknek, egy időre érdemes inkább eltűrni néhány bogarat a lakásban. A rovarirtó szerek és ehhez hasonlók ugyanis komoly születési rendellenességeket okozhatnak, beleértve a szív- és a végtagok deformitását.

cica kismamaval

Próbáljuk mellőzni őket és tisztítsunk inkább természetes módszerekkel, így pl. szódabikarbónával, citrommal. Ha kénytelenek vagyunk vegyszert használni, nagyon keveset használjunk belőle és ne tartózkodjunk a gőze közelében. Sőt, vegyünk fel kesztyűt és legjobb a szánk elé is maszkot helyezni, hogy véletlenül se lélegezzük be a mérgező gőzt!

4. Nagy vacsorák, ebédek

A házimunka terhesség idején módjával egészséges, ezért, még ha érzünk is magunkban energiát, hogy elkészítsünk egy nagy ebédet, például ha vendégek jönnek, vagy kivasaljunk egy csomó ruhát, jusson eszünkbe, hogy hosszú órákon át állni nem fog jól esni, különösen a terhesség előrehaladott szakaszában. A túl sok álldogálás megzavarhatja a vér áramlását, növelve a magas vérnyomás esélyét, amely akár koraszüléshez is vezethet. S ha keveset állunk is sokáig, lábaink megdagadhatnak.

5. Polcok tisztítása

Nagyon veszélyes magasra mászni és polcokat, ablakokat tisztítani! Hagyjuk ezt másra! A növekedő pocak miatt egyensúlyunkból is könnyebben kibillenünk, és sokkal nagyobb az esélye, hogy leesünk!

6. Macskaalom tisztítása

Hiába szeretjük nagyon kedvenceinket, ez a típusú házimunka terhesség idején nem nekünk való. A macskaalom olyan parazitákat tartalmazhat, amely toxoplazmózist okoz: ártalmas lehet a még meg nem született csecsemő számára, látásvesztéssel és agykárosodással járhat. Mi több, a kert ásása és gyomlálása azon a részen, ahol a macska otthagyhatta a székletét, szintén veszéllyel jár a terhes nő számára!

Mindent összevetve, mivel a házimunka terhesen problémát jelent, érdemes segítséget kérnünk a párunktól, családtagoktól vagy barátoktól egyes feladatok elvégzéséhez. Arra is vigyázzunk, hogy ne akarjunk egyszerre sok feladatot csinálni! Végül, de nem utolsó sorban: ha elfáradunk, álljunk meg és pihenjünk!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.