Minőségi csokoládét a kosárba!

Emlékeztek még egy-két évtizeddel ezelőtt a szinte megszólalásig hasonlító, egymás mellett sorakozó húsvéti csokinyuszikra? Akkor még igen szűk volt a választék, ma viszont már kicsi, nagy, színes ruhákba öltöztetett üreges figurák és töltött finomságok tucatjai várják a boltok polcain, hogy a vásárlók kosarába kerüljenek. Bár elsőre a forma és a csomagolás alapján szeretünk bele a húsvéti finomságba, de fontos, hogy ne csak a tetszetős külső döntsön! Abban, hogy milyen szempontok szerint érdemes választanunk, Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa segít.

Milyen csokit keresünk?

Tojás vagy nyuszi? Kicsi vagy nagy? Tej- vagy étcsoki? Ahány ember, annyiféle kívánság. Választék ehhez pedig van, hiszen a vásárlók ma már nem csupán ízvilágban, hanem a formák sokféleségében is keresik az újdonságokat. Éppen ezért a Nestlé a piaci igényekre reagálva a klasszikus szezonális üreges édességek mellett élen jár az új ízek és figurák gyártásában. A különböző méretű és színű tojások, csibék mellett megjelentek a drazséval töltött finomságok, mi több, beröppent a boltok polcaira a katicabogár is, és most már néhány nyuszi is rejt plusz meglepetést a hasában. Ami pedig a formát illeti, a nyuszik mellett a tojások is nagyon népszerűek itthon. A nagyobb csokinyuszik mellett ma már ott sorakoznak az „apróságok” is, miután az utóbbi három évben az 50 gramm alatti termékeket is egyre többen keresik. Méret ide vagy oda, a külföldi és a hazai vevők is egyre tudatosabbak: a megszokott kínálat mellett egyre nagyobb a különlegességek iránti igényük, és a magas minőséget keresik. A Nielsen kiskereskedelmi piackutatási adatai szerint egyébként az elmúlt 5 évben a korábbi mennyiség közel felére csökkent a bevonómasszás termékek mennyisége a piacon a húsvéti és karácsonyi szezonban, ma már a megvásárolható üreges figurák mennyisége 90 százalékban valódi csokoládé.

Miből, mennyit, hogyan?

Tévedés azt gondolni, hogy csokit enni bűn. Épp ellenkezőleg: a napi ötszöri étkezés és a rendszeres mozgás mellett, mértékkel fogyasztva a csokoládé is beépíthető a kiegyensúlyozott étrendbe.

A kiegyensúlyozott étrendben a csokoládé ajánlott napi fogyasztási mennyisége 20-25 gramm, nem mindegy azonban, hogy az édes pillanatokhoz milyen finomságot választunk” – mondja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A kakaós (bevonó)masszából készült változatok helyett minőségi csokikat keressünk! A bevonók cukor, növényi zsiradék és tejkészítmények hozzáadásával készülnek, és kakaótartalmuk is jellemzően alacsonyabb, mint a valódi csokoládénak. Vásárlás előtt tehát ellenőrizzük a címkét, hiszen a kakaóanyag tartalomról a kakaószárazanyag felirat tájékoztat a tej és étcsokoládékon. Amennyiben nem valódi csokoládéból készült, akkor válasszunk másikat, hiszen a bevonómasszának sem az íze, sem a beltartalmi értéke nem vethető össze a valódi csokiéval.

Előfordulhat, hogy a bevonómasszából készült figurákhoz olcsóbban juthatunk hozzá, mint a valódi csokoládéból készült finomságokhoz. Mérjük fel alaposan a lehetőségeinket, hiszen a termékfejlesztések mellett a nagy gyártók arra is törekszenek, hogy azok is megtalálják a számukra elérhető árú csokoládét, akik erre kevesebbet költenek.

Figyeljük az édességek csomagolásán található címkét, a Nestlé címkéjén például megtalálható, hogy az adott termékből mennyit ajánlott egyszerre elfogyasztani.

Gondoljuk át vásárlás előtt, hogy kinek szánjuk az édességet! A gyerekeknek a klasszikus tejcsokoládé, a sokféle forma, az izgalmas töltelék – pl. drazséval töltött üreges csokoládé – esetenként a játékosabb figura az ideális választás, míg a felnőtteknek ajándékozhatunk különlegesebb ízpárosítást, például sárgabarackos kekszes csokoládét vagy mentol ízű lágy krémmel töltött étcsokoládét.

Mindig megbízható helyen vásároljunk csokoládét, a minőségre a garanciát az ismert, elismert gyártók és márkák jelenthetik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.