Mikor tegyem le a fogamzásgátlót?

Sok hölgyet foglalkoztat a kérdés, hogy miután abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését, mennyi idő múlva eshet teherbe?

A fogamzásgátló tabletta igen népszerű, sok nőnél beválik, használja éveken át minden probléma nélkül, ám amikor lehetővé válik a teherbe esés, abbahagyja a pirula szedését, és izgatottan várja az eredményt, ami azonban sok esetben nem jön azonnal, sőt!

A kérdés az, mennyi ideig kell várni a teherbe esésre a fogamzásgátló abbahagyása után? Egy korábbi felfogás szerint, két vagy három menstruációt kell kivárni, mire a teherbe esés megtörténhet. Sőt, ha valaki azonnal a fogamzásgátló letétele után esik teherbe, ott nagy az esélye a vetélésnek, noha erre az elméletre elegendő bizonyíték nem született.

Egy biztos: ha abbahagytuk a tabletta szedését, ovuláció 2-6 héten belül következik be. A fogamzásgátló egyik nagy előnye, hogy ez igen gyors visszaállásnak számít. Ha a teherbe esés bekövetkezik, mielőtt megjön a leállás utáni első menstruáció – ilyen lehetséges -, kissé nehezebb megmondani, mikor történt az ovuláció.

fogamzasgatlok3

Egy másik dolog, amit érdemes fejben tartani: annak ellenére, hogy a teherbe esés esélye megvan minden ovulációs ciklus alkalmával, az nem jelenti azt, hogy letesszük a fogamzásgátlót, és azonnal megfogan a baba. Jó pár hónapba, sőt egy évbe is beletelhet, mire megérkezik az utód, akkor is, ha semmilyen probléma nem áll fenn a nő és a férfi esetében sem, tehát a terhesség bármikor bekövetkezhetne.

Ez általában egyre türelmetlenebbé és elkeseredettebbé teszi a nőket, különösen, ha régóta leálltak a fogamzásgátló alkalmazásával. Mielőtt valaki abbahagyja a tabletta szedését és szeretne teherbe esni, nyugodtan kérje ki a nőgyógyásza véleményét és kérjen tanácsot, hogy mikor és hogyan érdemes letenni a fogamzásgátlót, hogy a leállás a legmegfelelőbb legyen, és a teherbe esés mielőbb megtörténjen!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.