Mikor és hogyan kell elvégezni a terhességi tesztet?

A terhességi teszt vizeletből mutatja ki a terhességet. Változó a tesztek érzékenysége, 4-5 nappal a menstruáció kimaradása után kimutatható a terhesség.

A terhességi tesztet reggel érdemes elvégezni, ilyenkor nagyobb mennyiségű a terhességi hormon a szervezetben, ezért a tesz eredménye pontosabb lesz.

A terhességi tesztet vagy bele kell mártani a vizeletbe, vagy rá kell a vizeletet csepegtetni. Ezután tiszta és vízszintes helyre kell helyezni és a használati útmutató szerinti ideig várakozni – ez néhány percig is eltart. Az eredmény valamilyen csík formájában jelenik meg, és van mindig egy kontroll csík is, ami biztosítja, hogy a teszt működik. Ha ez nem jelenik meg, a tesztünk értékelhetetlen, másikat kell vásárolni.

terhesseg2

Ha van kimutatható terhességi hormon a vizeletben, akkor megjelenik a második csík. Egyértelműen pozitív a teszt, ha a kontroll csíkkal megegyező erősségű csík jelenik meg. Ha halványabb a második csík, pár nap múlva a tesztet érdemes megismételni.

Mennyire pontosak a terhességi tesztek?

A terhességi tesztek nagyon pontosak és 100%-ban megbízhatóak. Nem fordulhat elő téves pozitív eredmény. Negatív eredménykor, amennyiben a vérzés továbbra is elmarad, egy hét elteltével meg kell ismételni a vizsgálatot.

Mikor beszélhetünk pozitív terhességi tesztről?

Pozitív terhességi tesztről akkor beszélünk, ha a terhességi teszt azt mutatja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhbe, majd a szervezet elkezdi a hCG (terhességi) hormon termelését, ami a vizeletből kimutatható.

A beágyazódás kb. egy héttel az ovuláció után történik, s további 5-7 napra van szükség ahhoz, hogy a terhesség a vizeletből kimutatható legyen. A vizelet hCG szintje a nap folyamán attól függően változik, mennyit iszik, és milyen tömény a vizelet, ezért a terhességi tesztet legjobb a reggeli első vizeletből végezni, melynek a legmagasabb a hCG koncentrációja.

terhesseg

Ha pozitív a terhességi teszt

A terhességi tesztek 99 százalékban megbízható eredményt adnak, így pozitív terhességi teszt esetén mielőbb keresse fel orvosát, hogy megerősítse a teszt eredményét! Ha gyógyszert szed, ne hagyja azt abba az orvossal való egyeztetés nélkül! Bármilyen halvány is a pozitív teszt, az általában terhességet jelez, de ilyenkor ajánlott a teszt újbóli elvégzése pár nap múlva.

Az álpozitív terhességi teszt

A terhességi tesztek több okból is adhatnak álpozitív eredményt:

– Nem követi pontosan a használati útmutatót – Túl kevés vagy túl sok vizeletet használ a teszthez.

– Az eredményt nem a megadott reakcióidőn belül, hanem később olvassa le – Ilyenkor a vizelet száradásával úgynevezett párolgási csík jelenik meg, mely nagyon halvány, de a pozitív terhességi teszttel összetéveszthető.

– Kémiai terhesség – Ebben az esetben a terhesség valóban fennállt, de nagyon korai vetélés követte, még mielőtt bármilyen más terhességi tünet jelentkezett volna. A teszt azonban még érzékelte a korábbi hCG termelést, ezért ad pozitív eredményt.

terhesseg1

– Ha a vizeletben fehérje, vagy meddőségi kezelésre alkalmazott hCG tartalmú gyógyszer van

– Vesebetegség, egyes kóros immunrendszeri állapotok és a hCG-hez hasonló, luteinizáló hormon (LH) túltermelődése

– Lejárt vagy nem megfelelően tárolt terhességi teszt használata

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.