Mikor érdemes terhességi tesztet vásárolni?

A terhességnek számos tünete van, ám ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy babát várunk-e, érdeme elvégezni egy terhességi tesztet.

Ha a menstruáció késik, a reggeli első vizeletből terhességi tesztet lehet végezni a patikában kapható terhességi teszttel. A jelenleg kapható terhességi tesztek igen érzékenyek, bár nem tévedhetetlenek. A legtöbb úgy működik, hogy a reggeli első vizeletből néhány cseppet rá kell cseppenteni, és amennyiben két csík jelenik meg rajta, akkor a terhesség fennáll, amennyiben csak egy, akkor a terhesség kizárható.

Mindettől függetlenül, a nőgyógyászati vizsgálat az egyetlen biztos módszer a terhesség megállapítására, ez azonban csak később tudja megállapítani a terhességet. A teszt azonban elvileg a menstruáció elmaradásakor már pozitív lehet. Tévhit, hogy 3 nappal a közösülés után kimutatható a terhesség, ugyanis az aktus során a spermiumok először a méhbe, majd onnan a petevezetékbe jutnak, ahol a petesejtet megtermékenyítik. Ez elvileg egy órával a közösülés után bekövetkezik, de még nem jelent terhességet. A megtermékenyített petesejt több állapotváltozáson keresztül a méh üregébe jut, majd ott beágyazódik, s e folyamathoz általában a közösülés napjától számítva 7 nap szükséges.

Tehát a szexuális esemény után legkorábban 10–14 nappal lesz a terhességi teszt pozitív, amikor a beágyazódott pete már olyan speciális hormont (HCG) termel, amit a teszt kimutat. Éppen ezért a terhességet nem a közösülés időpontjától kell számolni, hanem a megtermékenyített petesejt méhbeli beágyazódásától.

terhessegi teszt2

Fontos, hogy a terhességi reakciók pozitivitása csak valószínűségi jel, hiszen – mint minden módszernek – ennek is van bizonyos hibaszázaléka. Továbbá vannak olyan állapotok, betegségek, amelyek szintén magas HCG-szinttel járnak, és ezekben az esetekben akkor is pozitív reakciót kapunk, ha nem fogant meg a pete, azaz nincs terhesség.

Nagyon örvendetes, hogy ilyen korán kimutatható ma már a terhesség, hiszen a születendő gyermek védelme azt kívánja, hogy mielőbb tudjunk róla. Azonban van ennek egy hátulütője is. Sokan nem is tudják, hogy a terhességek milyen nagy százaléka szakad meg az első néhány hétben. Késik a menstruáció, aztán van egy jóval erősebb vérzés, – már nyoma sincs a terhességnek. Eddig ezt nem észlelték a nők, hiszen a régebbi biológiai próbákkal később lehetett kimutatni a várandósságot. A mai gyorstesztekkel ez már nem így van. Tapasztalatok szerint sok nő ugyanolyan nagy veszteségnek éli meg a magzat elvetélését, mintha már kihordott, érett magzatot vesztene el, pedig ezen terhességeknek nagy része talán nem egészséges gyermekeket eredményezett volna.

Forrás: Trimeszter.hu

Forrás: