Mi az oka a női libidó csökkenésének?

A napokban megjelent hírek szerint, pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteron tartalmú készítményről Prof. Balázs Csaba endokrinológust kérdeztük.

Szponzorált tartalom

Külső és belső okok

A bevezetni kívánt termékről szóló hírek alatt felsorakozó kommentekben férfiak, nők véleményeit olvashatjuk sorban. Egyesek örömmel fogadják a tabletta érkezését, mert régóta húzódó problémájukra remélnek tőle megoldást, míg mások szerint a kapcsolatokban fellépő szexuális problémákat nem lehet pirulákkal orvosolni. Tény, hogy a női libidó csökkenésének hátterében több ok is állhat. Jól működő kapcsolatban is problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság, ezen túl pedig egészségügyi problémák is okozhatják, ha a nő nem, vagy csak alig fogadja párja közeledését.

A libidó csökkenése gyakori jelenség a menopauza időszakában lévő hölgyek esetében, de kiválthatja a depresszió elleni gyógyszerek tartós szedése, vagy a megszakítás nélkül adott hormonális fogamzásgátlás. – sorolja a lehetséges okokat Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont orvosa. A szexuális vágy csökkenését a hormonális egyensúly felborulása is kiválthatja, melynek leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködésére vezethető vissza. Az elváltozás hosszú időn át, lappangva alakul ki, így a szerteágazó tünetek miatt a betegek gyakran későn részesülnek megfelelő kezelésben.

Fotó: 123rf.com

 

Férfiaknál is előfordulhat

A pajzsmirigy és a libidó között összefüggésre már korábban is több vizsgálat és megfigyelés utalt. Saját klinikai élményem volt, amikor egy 30 év körüli asszony megkeresett, akit pajzsmirigy betegsége miatt kezeltem. Esetükben a férj által kezdeményezett válásig súlyosbodott a helyzet – számolt be tapasztalatairól a professzor. Az utóbbi évek kutatásai egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy mindkét nemben csökken a szexuális aktivitás a pajzsmirigy alulműködése esetén.

A jelenség tehát nem csak a nőket veszélyezteti, a hormonális egyensúly felborulása mindkét nem esetében a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A libidó csökkenés mellett érdemes orvoshoz fordulni, ha szokatlan fáradtságot, levertséget tapasztalunk. Ha a korábbi étkezési szokásaink és megszokott fizikai aktivitás mellett látszólag ok nélküli hízást tapasztalunk, de a szabálytalan menstruációs ciklus és az elhúzódó hajhullás is intő jel lehet.

Pajzsmirigy és libidó összefüggései

Mint minden szokatlan tünet, vagy fájdalom esetében, ne az legyen az első megoldás, hogy egy pirulával akarjuk megszüntetni a panaszokat. Így sokszor csak a tünetet fedjük el, de a valódi probléma kezeletlen marad. A libidó kedvezőtlen alakulása gondos endokrin kivizsgálást igényel, amelynek része a tünetek, előzmények megbeszélése, a hormonok meghatározása és a kezelés elindítása, ellenőrzése. A fizikális vizsgálat mellett a legfontosabb hormonális és immunológiai tesztek elvégzése, emellett a pajzsmirigy izotópos, illetve ultrahangos vizsgálata lehet indokolt.

A kezelés a hiányzó hormonok bevitelében áll, a hatás jellemzően néhány héten belül érezhető. Amerikai kutatók a libidó teljes visszatérését észlelték azokban a betegekben, akiknél a tünetek hátterében a pajzsmirigy csökkent működése állt. Szükséges azonban megjegyeznünk, hogy a libidó rendkívül összetett biológiai folyamat, amelynek csak egyes típusai vezethetők vissza a pajzsmirigy megbetegedéseire.Megfelelő kezeléssel a nemi vágy is visszatér

Fotó: 123rf.com

Érdekes és fontos, hogy a nők libidójának létrejöttében a férfi hormonnak (tesztoszteron), a mellékvese hormonjának (dehidroepiandoszteron) meghatározó szerepük van. Jól tudjuk, hogy a tesztoszteron szint férfiakban magasabb, ez a hormon felel többek közt a férfias jelleg – izomzat, fokozott szőrösödés – kialakulásáért. A tesztoszteron szint nők esetében lényegesen alacsonyabb, külső forrásból, ellenőrizetlenül történő bevitele ezért előre nem látható következményekkel járhat.

Átfogó szűrőprogram és önvizsgálat

A pajzsmirigybetegségek – különösen nők körében – népbetegségnek számítanak. A helyzet súlyosságát felismerve az új nemzeti szűrőprogram a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente javasolja elvégeztetni.

A betegség korai felismerésére alkalmas a rendszeresen végzett önvizsgálat is, melyet otthon is végrehajthatunk:
1. Álljunk szemben egy tükör elé!
2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét!
3. Igyunk egy korty vizet!
4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)!
5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


6 hozzászólás

  1. Kathrin Janeway

    A női libidó csökkenésének oka : a megöregedett férj. Aki azt hiszi magáról hogy ő még vagány, az utcán állandóan a fiatal nőket stíröli. Pedig már nem tudna olyat csinálni ami annak is jó, de ezzel a saját társa önérzetét romba dönti.
    Este pedig elvárná hogy a megalázott, lenézett asszony kényeztesse.
    Még mit nem?!

    Válasz
  2. szimi

    Drága Mami! Ha a férjed naponta úgy menne ki az utcára, mint egy kicsavart citrom, nem valószínű, hogy a szemét legeltetné. Éhes disznó makkal álmodik! Ezt nem én találtam ki.

    Válasz
  3. Poór Sándor

    Milyen élmény tartozik a szeretkezéshez?
    Egyáltalán a szexből lesz-e szeretkezés, vagy megmarad a biológia egyik kategóriájának.
    Megfelelően kialakult petting hiányában, illetve a bután beadott prűdség következtében elszenvedett “élmény” a szex, vagy a legszebben megszerkesztett, előre megbeszéltek szerint végzett csoda lesz belőle.
    Nem mindegy .
    A társam 67-ik éves, én 73 éves vagyok.
    Nem kell hozzá segédeszköz. Olyan a kialakult viszonyunk, mihez a szeretet, a szerelem annyira kevés, mint mikor egy csepp vizet hasonlítunk az óceánhoz.
    MINDENT MEGBESZÉLÜNK, és az egyezségeinket megtartva élünk.
    És ölelő karokkal fogadjuk egymást még icipici távollét után is.Lehet ennyire összehangolódni, DE AZ EGYÉNI ÖRÖMÖKET kell közössé tenni!!!!
    A társam közeledését nem a “vénasszony dilijeként” kezelem, és Ő sem úgy viszonyul hozzám: “mit akar ez a vénember?”
    Egyáltalán minden együtt töltött pillanatot örömmel éljük.
    Elképzelni is nehezen tudom, mi az, mikor tárgyként kezelik a társat.

    Válasz
  4. V. Judit

    Azért a végtelenül igénytelen emberekről se feledkezzünk meg. A ritka szép fogsorról, ami inkább ritka, mint szép. No meg a szagok, ha csak arra gondolok felöltözve is szaglik, és még nem látod a retket a nyakán stb, bár télen elég csak a gallérjára nézni a kabátnak, magától megállna a sarokba. Vagy nézd meg nyáron az illatos, barna bőrű teremtményeket, de a lábán a köröm gombás. És az elhízott emberekről se feledkezzünk meg, úgy gusztustalan, ahogy van, ja és masszívan tettek érte, hogy így nézzenek ki. Nagyon szeretnem kell az embert, hogy megkívánjam a nulla szexuális tudásával. Na kb a lakosság felét le is fedi az itt leírtak. És csak a felszínt kapargattam, személyeskedést mellőzve.

    Válasz
  5. Rita

    Megérne egy kutatást, hogy a “lakosság kb felének” kiegyensúlyozottabb a szexuális élete vagy a másiknak? 😀

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.