Mi az oka a menstruációnak a terhesség alatt?

Régen az volt az elfogadott nézet, hogy a terhesség első jele a menstruáció kimaradása. A helyzet azonban ennél kicsit komplikáltabb: a terhesség alatt is menstruálhatsz, de észre vehetően másként, mint a rendszeres havi vérzés során.

A fogantatás viszonylag későn történik, ezért a ,,szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya, mivel a szervezet ,,emlékszik” rá, hogy mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik. Hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem ,,igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező ,,menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp, és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is).

Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor ,,megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor meg szokott jönni jelentkeznek a menzesz előjelei: hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha 1-2 csepp, vagy esetleg élénk vérzést tapasztalsz, azonnal orvoshoz kell fordulni! A hormonális problémák szerencsére jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és az élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség.

Forrás: