Mennyi ideig tart teherbe esni?

Senki sem tudja pontosan megmondani, mennyi időbe telik, amíg egy pár boldogan jelentheti: babát vár. Ám az nem titok, hogy jellemzően mennyit kell a pozitív terhességi tesztre várni.

Amikor eldöntjük, hogy gyermeket szeretnénk, a legjobban azt szeretnénk tudni, mennyi idő múlva jelenthetjük be: úton van a baba! Hiszen szeretnénk előre tervezni, a dolgokat eszerint alakítani. Pontosan megmondani nem lehet, mennyi időbe telik a teherbeesés, ám azt igen, hogy jellemzően mikor derül ki a várandósság, ha egy pár már egy ideje próbálkozik – illetve, hogy hogyan lehet egy kicsit gyorsítani a folyamaton.

A párok többségénél a gyermek három hónapon belül megfogan. Ez az idő több lehet, ha már idősebb a nő, fennállnak bizonyos, termékenységet hátráltató tényezők (például dohányzás) vagy olyan egészségügyi állapot, amely a termékenységet gátolja.

Az általánosan jellemző adatok a következők. A párok 30 százalékánál a baba 1 hónapon belül megfogan. 59 százalékuknál három hónapon belül megtörténik a teherbeesés, 80 százalékuknál 6 hónapon belül, 85 százalékuknál 12 hónapon belül, 91 százalékuknál 36 hónap, azaz 3 év kell hozzá. A párok 93-95 százalékánál 48 hónapba is beletelik – ami pontosan 4 esztendő.

Amennyiben egy évet végigpróbálkozik a pár siker nélkül, érdemes segítséget kérnie egy termékenységi szakértőtől. Lehet, hogy nincs rá szükség, de sok esetben valamilyen termékenységet érintő probléma áll a sikertelenség hátterében, így hát jobb segítséget kérni, mielőtt további értékes éveket veszítünk.  Ha a nő 35 év feletti, az idő még értékesebb, vagyis hamar kell segítséget kérni. Egyeztessünk időpontot specialistával, ha 6 hónapon belül nem sikerül teherbe esni.

nem terhes

A párok 80-90 százalékánál természetes úton történik a fogantatás, tíz százalékuknál állapítanak meg meddőséget. (A párok nagyjából 93-95 százalékánál valószínűleg természetes úton is összejönne a baba, ha elég ideig próbálkoznak. Ám sokkal érdemesebb időben segítséget kérni, mint ki tudja, meddig várni.)

A „meddőség” diagnózisa általában azt jelenti, hogy egy év próbálkozás után sem esik teherbe a nő, aki 35 év alatti – 35 éves kor felett ez az időtartam 6 hónap. Amennyiben megállapításra kerül a terméketlenség és a pár kap orvosi segítséget, sokan közülük hamarosan valóban szülők lesznek. A többiek más megoldást választhatnak, melyek közül ma már rendelkezésre áll a sperma adományozás, a béranyaság vagy az adoptálás.

Hogyan befolyásolja az életkor a terhességet?

Minél idősebbek vagyunk, annál hosszabb ideig tarthat a teherbe esés. Ennek oka az, hogy a peték minősége csökken, ahogy idősödünk – melyek ugye azóta léteznek a nő szervezetében, hogy megszületett. Vagyis, közülük kevesebb képes már arra, hogy kapcsolódjon egy spermiumhoz és egészséges babává fejlődjön. Érdekes módon, a férfiak esetében a termékenység nem csökken, csak 50 éves koruk környékén.

Egy év próbálkozás után az egészséges, termékeny huszonéves nők 86 százaléka teherbe esik. 63 százaléka esik teherbe az egészséges, termékeny, 30-as éveik elején járó nőknek 1 éven belül. Az ugyancsak egészséges, termékeny, de már 40-es éveik elején járó nőknek már csak 36 százaléka lesz terhes 1 éven belül, míg 45 éves korig gyakorlatilag 0 százalékuk képes teherbe esni természetes úton.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.