Császármetszés miatt asztma?

Egy nemrég végzett felmérés szerint a császármetszéssel született gyerekek esetében nagyobb az asztma kialakulásának veszélye.

A Norvég Anyák és Gyermekek Csoportos Felmérésének (MoBa) adatai szerint a császármetszéssel született gyerekeknél három éves korban tetőzik az asztma kialakulásának esélye, különösen abban az esetben, ha a családban még nem fordult elő asztma vagy más allergiás megbetegedés.

A több mint 37 000 résztvevőtől származó adatot a tudósok a szülési módszer (tervezett és sürgősségi császármetszés valamint hagyományos vaginális szülés) és az alsó légúti megbetegedések, a zihálás és az asztma kapcsolatának felderítésére használták fel. Az eredmények szerint a császármetszéssel születettek esetében hároméves korban némileg megnő az asztma kialakulásának esélye, az alsó légúti betegségek és a zihálás azonban teljesen hasonló arányban fordul elő náluk is. Az asztma kialakulásának esélye nagyobb volt azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja nem szenvedett semmilyen allergiás betegségben.

terhes24

"Valószínűtlen, hogy a császármetszés önmagában növelné az asztma kialakulásának esélyét, sokkal inkább elképzelhető, hogy ezeknek a gyerekeknek valamilyen rejtett hajlamuk volt a betegségre" – nyilatkozta Maria Magnus, a Norvég Közegészségügyi Intézet Krónikus Betegségek Osztályának kutatója.

A császármetszéssel született gyerekeknél talán a megváltozott bélflóra és az immunrendszer eltérő fejlődése miatt nagyobb az asztma kialakulásának esélye, vagy pedig azért, mert esetükben az első hetekben nagyobb a súlyos légúti betegségek előfordulásának esélye.

Forrás: