Babavárás előtt: ez a hormonszint jelezhet meddőséget!

Egy pár életének egyik legfontosabb állomása a családalapítás. Bár vannak esetek, amikor már az első hónapban megtörténik a csoda, ám általában több hónap próbálkozás szükséges ahhoz, hogy pozitívat mutasson a terhességi teszt. Gond csupán akkor van, amikor több mint egy év sikertelenség után sem esik teherbe a nő- ekkor beszélünk meddőségről, melynek hátterében gyakran megemelkedett prolaktin szint áll.

A prolaktin szerepe

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktint terhességi hormonként is nevezik, hiszen többek között a tejelválasztásért és a nemi hormonok működéséért felelős. Ebből kiindulva – normál esetben-mennyisége teherbeesés után nő meg, biztosítva ezzel a szoptatásra való lépességet, valamint azt, hogy szülés után ne történjen peteérés. A prolaktin bizonyos esetekben alul-illetve túltermelődhet, melynek hatására menstruációs problémák, meddőség, indokolatlan tejcsorgás, valamint szoptatási nehézségek léphetnek fel. Fontos azonban tudni, hogy a hormon mennyiségégére komoly befolyást gyakorol a stressz, bizonyos gyógyszerek, illetve napszaki ingadozás is megfigyelhető.

Magas prolaktin a meddőség hátterében

Leggyakrabban a magas prolaktin szint szokott gondokat okozni, melyre általában teherbeesési nehézségek/vetélések miatt elvégzett hormonvizsgálatok során szokott fény derülni. A megemelkedett szintje ugyanis gátolja a normál peteérést és a tüszőrepedést, így gyakran a menstruáció is elmarad. A tüszőrepedés hiánya ráadásul hozzájárul manapság oly gyakori betegség, a PCOS kialakulásához is, ugyanis a repedés nélkül kisebb-nagyobb ciszták alakulhatnak ki.

Dr. Bérczy Judit holisztikus szemléletű endokrinológus főorvos elmondta, hogy a magas prolaktin szintet több dolog is okozhatja: stresszes életmód, agyalapi mirigy daganata, alvászavarok, pajzsmirigy-elégtelenség, túlsúly, helytelen életmód, étkezési szokások (sok ízfokozókkal-E620-628-ig- terhelt étkezések)gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, fogamzásgátló tabletták).

terhessegi teszt, meddoseg

A magas prolaktinszint tünetei

  • Tejcsorgás terhesség nélkül (férfiaknál is)
  • Megduzzadt mell terhesség és szoptatás nélkül
  • Menstruációs zavarok
  • Meddőség/vetélés
  • Petefészek ciszták
  • Stressz
  • Izzadás
  • Alvászavarok
  • Libidó csökkenése

A probléma orvosolható

A megemelkedett prolaktin szint megállapítása egyszerű laborvizsgálattal történik. Amennyiben igazolódik a probléma, akkor gyógyszeres kezelés indokolt, illetve az alap gondot orvosolni szükséges, ezért a szakember mielőbbi felkeresése javasolt. A prolaktin szintet erősen befolyásolja a stressz, így ennek a tényezőnek a csökkentése – akár gyógynövényekkel, illóolajokkal, meditációval, stb. – ugyancsak fontos szempont a gyógyulásban.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.