Az álterhességről

Az álterhesség, vagy tudományos nevén pseudocyesis ritka jelenség, pontos okait a mai napig vizsgálják.

A terhesség felismerése hatalmas érzelmi pillanat lehet egy olyan nő számára, aki nagyon szeretne kisbabát. Előfordul azonban, hogy a terhesség nem úgy végződik, ahogyan várják, vagyis gyermekkel. Ritka esetekben, a nő azt hiszi, hogy terhes, és később kiderül, hogy a terhességi tüneteket nem a terhesség váltotta ki, hanem valami egészen más.

Az álterhesség abban nyilvánul meg, hogy a nők azt hiszik, gyermekük lesz, még akkor is, ha ez nem igaz. Az álterhességben szenvedő nőknek többnyire ugyanazok a tünetei, mint a valóban terhes nőknek, kivéve a magzatot.

Ez a jelenség nagyon ritka, és 22 000 terhességből csupán egyszer fordul elő. Leggyakrabban a 20-44 éves kor közötti nőknél fordul elő, bár minden korosztályt érinthet. Nagyon ritka esetben még a férfiak is lehetnek álterhesek. Vannak férfiak, akik hasonló jelenséget tapasztalnak, ez az úgynevezett couvade-szindróma. Ők sok olyan tünetet mutatnak, mint terhes partnerük, beleértve a súlygyarapodást, a reggeli hányingert és a hátfájást.

terhesseg1

Mi okozza az álterhességet?

Az orvosok már évszázadok óta tudatában vannak ennek a jelenségnek, de csak a közelmúltban kezdték megérteni a mögöttük rejlő fizikai és lelki problémák alapját. Bár a pontos okát még nem ismerik, arra gyanakszanak, hogy a lelki tényezők becsaphatják az emberi szervezetet, a terhesség benyomását keltve.

Amikor egy nő nagyon szeretne teherbe esni – ezt a vágyat okozhatja meddőség, a közelmúltban történt spontán vetélés, a közelgő menopauza vagy az, hogy nagyon szeretne férjhez menni -, a teste képes bizonyos terhességgel járó tüneteket produkálni (mint például a duzzadt has és mell, sokan még a magzat mozgását is érzékelik).

A nő agya rosszul értelmezi ezeket a tüneteket, és olyan hormonokat kezd termelni (mint például az ösztrogén és a prolaktin), amelyek kiváltják a terhességre jellemző tüneteket. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szegénység, az oktatás hiánya, a gyermekkori szexuális visszaélés, vagy egy problémás kapcsolat is fontos szerepet játszhat az álterhesség kialakulásában.

Az álterhesség tünetei

A pseudocyesisben (álterhesség) szenvedő nők ugyanazokat a tüneteket produkálhatják, mint a valódi terhesek, beleértve a következőket:

  • a menstruáció megszűnése
  • kerekedő has
  • a mellek megnőnek, változások történhetnek a mellbimbóban, és még a tejtermelés sem kizárt
  • a magzat mozgásának érzete
  • hányinger, és a hányás
  • súlygyarapodás

Ezek a terhességi tünetek tarthatnak csupán néhány hétig, vagy kilenc hónapig, sőt akár évekig is. Egy igen kis hányada az álterhességben szenvedő nőknek jut el orvoshoz vagy kórházba, szülési fájdalmak miatt, de nem lesz gyerekük.

terhesseg2

Az álterhesség kimutatásához szükséges vizsgálatok

Annak meghatározásához, hogy egy nő valóban álterhességgel áll szemben vagy sem, az orvos általában kiértékeli a tüneteket, majd elvégez egy kismedence-vizsgálatot és egy hasi ultrahangot, vagyis ugyanazokat a vizsgálatokat, amelyeket a normál terhesség esetében.

Ha álterhességről van szó, az ultrahang vizsgálat nem mutatja ki a magzatot, sem pedig annak szívverését, néha azonban az orvos bizonyos testi változásokat tapasztalhat, mint például a megnövekedett méh vagy a puhább méhnyak. Bizonyos betegségek is hasonló tünetekkel járhatnak, mint például a méhen kívüli terhesség, a kóros elhízás és a rák is. Ezeket az állapotokat, bizonyos vizsgálatok elvégzésével ki lehet zárni.

Az álterhesség kezelése

Amikor egy nő azt hiszi, hogy terhes, különösen ha több hónapról van szó, nagyon rossz hatással lehet rá, amikor kiderül, hogy tévedés volt az egész. Az orvosoknak nagy óvatossággal kellene felállítaniuk a diagnózist, és lelki támogatást kellene biztosítaniuk, beleértve a különböző terápiás kezeléseket is, hogy átsegítsék a pseudocyesisben (álterhesség) szenvedő betegeket a hatalmas csalódáson.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.