7 tipp az egészséges spermákért!

Nem túl sok apajelöltet látni, aki százasával bújná a babaváró könyveket, s bár a figyelem leginkább a nőkre összpontosul, a felelősség mégis megosztott.

Orvoslátogatás

Nem csak a hölgyeknek, de a férfiaknak is érdemes a pár gyermekvállalási tervei előtt felkeresni az orvosukat. A tervezett megtermékenyítés előtt legalább 3 hónappal érdemes felkeresni néhány szakembert (táplálkozástudományi szakértő, háziorvos, stb.), hogy amennyiben csökkent nemzőképesség állna fenn, minél hamarabb orvosolni tudják azt.

Amennyiben kiderül, hogy valamilyen oknál fogva nemzőképtelen a férfi, leggyakrabban andrológushoz irányítják és különböző vizsgálatokat végeznek rajta a nemzőképesség növelése érdekében.

Kórtörténeti tisztázás

Amennyiben a családban előfordult nemzőképtelen férfi, akkor előfordulhat, hogy hasonló nehézségekkel kell szembenéznie az apajelöltnek is. Mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy van-e vagy volt-e a családban valamilyen genetikai vagy kromoszóma rendellenesség, mint a Down szindróma, cisztás fibrózis, sarlósejtes vérszegénység.

Ha már született értelmi fogyatékos vagy fejlődési rendellenességgel született baba a rokonságban, akkor azt is szükséges a doktor tudomására hozni. Ezek az információk azért fontosak, mert így olyan teszteket készíthetnek a gyermekvállalás előtt vagy a terhesség kezdeti időszakaiban, amelyekkel esetleges gyógyíthatatlan rendellenességeket még idejében ki tudnak szűrni.

spermadonor

Egészséges menü a spermákért

A spermiumok számát bizonyos ételek csökkenthetik, még mások igencsak jó hatással vannak rájuk. Ha elegendő mennyiségű folsavat viszünk be szervezetünkbe, az jótékony hatással bír a nemzőképességre (és a női termékenységre is).

Minden olyan fiziológiai működésnél, melyben sejtosztódás történik, a folsav elengedhetetlenül szükséges. A fogamzás és a terhesség mindenképpen ilyen, a megfelelő mennyiségű folsav sikerrel megelőzi a legtöbb súlyos magzati fejlődési rendellenességet.

Nagy mennyiségű folsav található a sötétzöld zöldségekben vagy a citrusfélékben. Az antioxidánsokat vagy aminósavakat (pl.: L-arginin) tartalmazó vitaminkészítmények növelhetik a spermiumok számát. A cinket és a C-vitamint tartalmazó ételek is támogatják a nemzőképességet: az előbbit tengeri halakból, tojásból és húsokból, még az utóbbit citrusfélékből, brokkoliból, spárgából és paprikából merítheti a szervezetünk.

Bulimentes nemzőképesség

A késő esti partizások és éjszakázások szintén a spermiumok ellenségei. Az éjjeli kimaradások szinte elengedhetetlen legális kellékei a cigaretta és az alkohol. Nem csak a dohányzás, de a dohányfüstös környezet is eredményezhet csökkent nemzőképességet.

sperma

Több kutatás is bizonyítja, hogy azoknak az apáknak, akik napi két pohár alkoholos italt fogyasztottak a kisbabájuk rendszerint alacsony súllyal született. A születéskori súly a gyermek későbbi fejlődésére is hatással lehet, a vizsgálatok szerint az átlagosnál alacsonyabb súllyal született babáknak egészségügyi és mentális problémáik is lehetnek.

Munkahelyi spermaölők

Jó néhány rejtőzködő veszély leselkedhet a munkahelyen is: akik munkájuk során sokszor érintkeznek vegyi anyagokkal, sajnos számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy kevesebb eséllyel lesznek apák, vagy kevesebb eséllyel születik egészséges gyermekük. Legalább 3 hónappal babatervezés előtt érdemes kerülni a vegyi anyagokkal szennyezett helyeket.

Boxerre fel!

A tudósokat megosztja a boxer vs. alsónadrág csata. Az egyik fél azt mondja, hogy a tapadós alsónadrág csökkenti a spermiumok számát, míg a másik rész szerint semmilyen tudományos alapja nincs ennek a megállapításnak. Egy biztos, hogy egészségügyileg biztosan nem káros, ha laza boxert viselnek a férfiak. Mindenki döntsön belátása szerint az alsónadrág kérdésben!

Spermatartó hideg

Gyermekvállalás előtt mindenképpen kerüljék a meleg helyeket a férfiak! A forró fürdő, a szauna, bár kellemesen ellazít, ám a spermiumoknak egyáltalán nem tesz jó! A legjobb, ha néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű közegben mozognak a hímek, amennyiben meg szeretnék őrizni nemzőképességüket. Itt is érvényes a már említett három hónapos szabály.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.