5 enyhítő tipp a reggeli rosszullétek ellen

A várandósság egy csodálatos élmény, ám a terhességek 50-80 százalékában a kismamák nem kerülhetik el a reggeli rosszullétet. Megtanulni megküzdeni vele elengedhetetlen a jó közérzethez.

A kismamák többsége küzd reggeli rosszullétekkel a terhessége idején. Nem kellemes, és könnyen beárnyékolhatja a nő örömét. A reggeli rosszullétet hányinger jellemzi, a hányást olykor egyéb tünetek – fejfájás, hátfájás, szédülés, alhasi görcsök vagy székrekedés – is kísérik.

Mindez általában az első trimeszterben jelentkezik, a 4.-6. hétben, és a terhes nő többnyire nem érez enyhülést a terhesség 14. hetéig.

A reggeli rosszullét ugyanakkor az egészséges terhesség normális jele. A Journal – Obstetrics and Gynaecology című szaklap szerint azok a nők, akik megtapasztalják, kisebb eséllyel vetélnek el. Nem valószínű, hogy gyermekük halva születik vagy alacsony súllyal.

A rosszullét okai máig nem teljesen tisztázottak, kutatók szerint a megnövekedett érzékenység, a progeszteron és Hcg hormon megnőtt szintje valamint a gyenge emésztés okozhatja.

terhesseg2

Bár tökéletes gyógyír nincs rá, íme néhány tipp a reggeli rosszullétek ellen:

  • Kerüljük a túlfűtött helyeket, mivel azok gyakran hányingert váltanak ki, ha pedig főzünk, kapcsoljuk be az elszívót, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen a helyiségben túl meleg. A szédülés elkerülésére lassan, megfontoltan keljünk ki az ágyból. Az elegendő pihenés és a stressz kerülése ugyancsak fontos. A rosszullét tünetei súlyosabbak, ha fáradtak, aggodalmaskodóak vagyunk.
  • A helyes étrend is elengedhetetlen, ha “kézben akarjuk tartani” a rosszulléteket. Ne együnk zsíros, sült és fűszeres ételeket, inkább könnyedebbeket fogyasszunk és naponta több kis adagot a 3 nagy étkezés helyett. Fehérjében gazdag nassolnivalót fogyasszunk, mielőtt aludni térünk, hogy megfelelő szinten tartsuk a vércukorszintünket. Reggelire jó ötlet például egy teljes kiőrlésű keksz. A hideg ételek pedig mindig jobbak a melegeknél, és kevésbé “szaglanak” – hiszen a terhes nők sokkal érzékenyebbek a szagokra.
  • Vitaminok is hasznosak lehetnek a reggeli rosszullétek csökkentésében. Különösen a B6- és B12 vitamin enyhíti a hányingert és a hányást. A C-vitamin és a K-vitamin hatékony a kellemetlen tünetekkel való megküzdésben. A gyömbér sem rossz megoldás. Pótoljuk a vasat, mert a vashiány is rosszabbá teheti a tüneteket.
  • Redukáljuk le az alkalmakat, amikor erős szagoknak vagyunk kitéve, hiszen azok is kiválthatják a tüneteket. Jobb tehát, ha kontrolláljuk őket – amelyek segíthetnek viszont, a frissen vágott citrom és grapefruit illata. Nemcsak megelőzheti, csökkentheti is a tüneteket.
  • Bizonyos illóolajok is segítséget jelenthetnek. A levendula, az ylang-ylang, a mandarin- vagy a teafaolaj segít a tünetek csökkentésében és hozzájárul a relaxációhoz. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a mandulaolaj, a kurkuma, petrezselyem vagy a fahéj olaj kerülendő, mert mérgezőek lehetnek.
  • A hányinger csökkentéséhez a gyömbértea és borsmenta tea is hatékony lehet. A borsmenta tea segíti az emésztést és megnyugtat. Reggel egy teáskanál almaecet is segíthet semlegesíteni a felesleges gyomorsavat.

Forrás: