Az uborka nagyvárosi rokona a cukkini

A zöldségek közt még kiskorúnak számít, de a reform konyhában már nagy múltra tekint vissza a cukkini. Csupán pár évtizede, hogy a cukkini elindult világkörüli útjára, de sorra beeszi magát minden kultúra konyhájába. Hazánkban sem régóta fellelhető az első ránézésre inkább uborkára emlékeztető zöldség.

Cukkini csoda

cukkini2

Változatosság a vékony vonalakért

A mexikói származású cukkini az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk.

A díjnyertes 

Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja. Ezt a megtisztelő címet egy rendkívül hasznos tulajdonságáért nyerte el: hamar laktat, viszont nem hizlal. Ezek után nem kell meglepődni, miért találjuk meg a legtöbb reform recept hozzávalójaként.

Zucchini or courgette sliced on white, clipping path i

Kezdők figyelem

Akik még nem mozognak otthonosan a konyhában, nyugodtan próbálkozzanak a cukkinival. Remek ételeket készíthetnek pillanatok alatt. A párolt cukkini bármilyen körettel, de akár pirítós kenyérrel is ízletes harapnivaló.  A barátainkat pedig könnyedén elkápráztathatjuk, ha – akár csak az avokádó esetében- krémet készítünk a hosszúkás zöldségből.

Nem csak a héjában van a vitamin

A cukkini igazi vitaminbomba. Szívünk, szemünk és csontunk is meghálálja, ha rendszeresítjük az étrendünkbe. Nem árt, sőt hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz. A cukkini húsa főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.

Fogyasszuk szívesen, mert a szívbetegségek megelőzésénél jelentős, akárcsak az asztma kezelésénél vagy a gyulladások csökkentésénél. Nem vitás, hogy a nők hamar megkedvelték a cukkinit, de a legtöbb férfi még mindig tiltakozik, ha ez kerül az asztalra. Mostantól lesz mivel érvelnünk, ha a párunk ágálni kezd a cukkini koszt ellen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.