Az orchidea öntözésének szabályai

Az orchideák egyik legfontosabb gondozási folyamata az öntözés. Már vásárláskor érdemes megnézni, hogy a kiválasztott orchideának milyen a vízigénye. Most megmutatjuk, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat!

Az orchideáknál mindig az eredeti élőhelyet kell figyelembe venni.

A legtöbb orchidea a fák tetején, a magasban él, és az esővízhez szokott hozzá. Így máris megvan az első szabály: ha van rá mód, lágy vagy esővízzel öntözzük, mert a kemény csapvíz árthat kedvencünknek. Inkább gyűjtsünk az ereszből lecsorgó vízből, és ezzel öntözzük a növényt. Az orchideát nem kell túllocsolni. Bár sokan azt hiszik, hogy az állandó öntözéssel jót tesznek a növénynek, ez tévedés.

Elég hetente egyszer vizet adni, ekkor viszont öntözzük meg jó alaposan, majd öntsük ki a tálkából a vizet.

A vizet önthetjük alulra a tálkába, vagy felülről is, de utóbbi esetében gyorsan átszalad a víz az ültető közegen.
A permetezés nagyon fontos, ezért lehetőleg minden reggel egy permetező flakonnal permetezzük be az orchideákat. Ez hasonlít az őserdőben lévő reggeli harmatra.

Orchidea

Az orchideákat ne merítsük bele ugyanabba a vízbe, mert így egyik növény megfertőzheti a másikat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy locsolni kell, inkább várjunk egy kicsit a következő öntözéssel. A kiszáradás után a növény gyorsan tud regenerálódni, de egy túlöntözés esetén már menthetetlen lesz. Ne feledjük: az orchideáknak légző gyökereik vannak, amelyek a levegőből veszik fel a nedvességet, így ha túllocsoljuk ezeket a gyökereket, vagy állandóan vízben állnak, akkor megfulladnak.

 orchidea

Leggyakoribb otthon tartott orchideák:

  • Lepkeorchidea
  • Csónakorchidea
  • Vénuszpapucs
  • Dendrobium fajok
  • Zygopetalum
  • Miltonia

Forrás: https://napidoktor.hu/index