Az inzulinrezisztencia közérthetően

Az inzulinrezisztencia az ösztrogéndominancia velejárója az esetek igen nagy százalékában, ezért tényleg fontos figyelni rá. 

Mit jelent az IR? Az inzulin egy hormon, ami egy üzenet közvetítő molekula. Azt az üzenetet viszi el a sejtekhez, hogy: „fogadjátok be a tápanyagot –vércukrot-”. (Kinek milyen arányú fehérje, zsír, szénhidrát arányokra van szüksége sejt szinten arra itt nem térek ki.)

A sejt rezisztenciája azt jelenti, hogy sokkal többször kell „hallania” az említett üzenetet ahhoz, hogy tegye a dolgát a sejt. Vagyis rezisztenssé válnak a sejtek az inzulin hírközvetítő molekula válaszára. Miért nem jó ez? A hasnyálmirigy béta sejtjei termelik az inzulint, ha a béta sejtek egyszer elfáradnak és nem akarnak megfelelő mennyiségű inzulint termelni, akkor a cukorbetegség biztosan létrejön és rosszabb esetben az inzulint kívülről kell pótolni, hogy a vércukor szintünk normál tartományban maradjon.

Az inzulinrezisztenciát tünetekből és fizikai jegyekből is fel lehet ismerni

Tünetek: étkezés halasztásakor remegés, hasi elhízás, fejtetői hajhullás, rendszertelen vérzés, édességvágy, édesség/szénhidrát fogyasztás után gyengeség, nyugtalanság, szapora szívverés, vérnyomás esés, verejtékezés, nehézkes fogyás.

inzulinrezisztencia

Fizikai önvizsgálat: Robb Wolf a test derék-csípő arányának vizsgálatát is ajánlja diagnosztikus eszközként. Vagyis mérjük le a derekunk legkeskenyebb részét és arányosítsuk a csípő legvastagabb részéhez. Nőknél a 0,7 míg férfiaknál a 0,9 –es arány áll a legszorosabb összefüggésben az egészséggel.

Hogy lehetek újra egészséges?

– Minden cukrot és finomított szénhidrátot ki kell iktatni az étrendből.
– Heti 3* 60 perc lehetőleg interval és kardio edzést egyszerre végezni. Vagy létezik egy szinten tartó edzés is Tabata japán mestertől, mely által napi 4 perces intenzív köredzés megakadályozhatja, hogy az állapot tovább romoljon.
– Ha minden rendben nálad mégis van IR-ed, akkor érdemes az allergéneket kiiktatnod az étrendedből, mert nemcsak magas szénhidráttartalom okoz IR-t és cukorbetegséget, hanem az allergének is, úgymint glutén és tejtermékek.
– tápanyaghiánypótlás esetén több dolog is szóba jöhet ehhez érdemes testre szabott megoldást kérni, mert mindannyian egyének vagyunk és ezért egyéni minden megoldási lehetőség is.

Szerző: Voltig Judit Funkcionális Táplálkozási Szakértő

Forrás: https://napidoktor.hu/index