Az interneten már megismerhetőek a kísérleti tankönyvek

Szeptembertől 27 megújuló tankönyv, 21 db munkafüzet és 2 db szöveggyűjtemény, vagyis összesen 50 könyv (62 kötet) jelenik meg az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyamai számára. 

A tankönyvek 62 kötete online változatban, letölthető pdf formátumban 2014. augusztus 5-étől elérhető az OFI weboldalán (www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek), így a tanárok, diákok és szülők egy hónappal az iskolakezdés előtt megismerkedhetnek az új tankönyvekkel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a kísérleti tankönyveket és taneszközöket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet készítette el.

A tankönyveket ősztől 126 iskola 966 önként jelentkező pedagógusa fogja úgy használni, hogy leírják tapasztalataikat, így egyre jobb és jobb taneszközök segíthetik a gyerekek munkáját. A kísérleti tankönyvek már ki vannak nyomtatva, így szeptembertől minden gyerkőc a kezébe veheti saját darabját.

A kísérleti tankönyvek fejlesztésénél nagyon fontos a tudományos és tanárképző intézmények (egyetemek), valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatainak felhasználása is. Az új taneszközök a korszerű, tanulóközpontú oktatási elvre épülnek és a diákok kompetenciáinak fejlesztésére fókuszálnak. A megújuló tankönyvek sokszínűek, számos izgalmas tanítási módszert vonultatnak fel és a legkorszerűbb pedagógiai eljárásokkal teszik még érdekesebbé és hatékonyabbá a tanulást.

iskola

A kísérleti tankönyvekkel kapcsolatban a legnagyobb újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, az, hogy a végső változatok elkészítése a pedagógusok, diákok és szülők véleményeinek érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály ezeket a könyveket kísérleti tankönyveknek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátásban eddig még nem volt példa.

A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként kb. 350-400 Ft), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az OFI a diákoknak. A megújuló tankönyvellátás már az idei évben több mint 1,5 milliárd forint megtakarítást eredményezett, melyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt azzal, hogy olcsóbbak lettek a könyvek, 1 milliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

Forrás: