Az Ígéret Földjének sója

Két jelentős hegyvonulat között, Izrael keleti részén helyezkedik el 1000 km2 kiterjedésben a Holt-tenger, melynek a gyógyító hatású vizéről szóló elméletek a mai napig megosztják az orvostudományban járatos szakembereket.

Vannak, akik hiszik: a Holt-tenger vizéből nyert só egyedi terápiás eredményeket produkálhat. A másik tábor hívei szerint azonban bármely tenger vizének ásványi anyag készlete ugyanolyan jótékony hatással lehet az emberi szervezetre. Már az ókorban is legendák szóltak a Holt-tenger vizének csodálatos gyógyító erejéről.

keserűsó

Josephus Flavius római történész 2000 évvel  ezelőtt így írt e titokzatos tengerről: “A Holt-tenger nagy érték…. Az utazók annyi sót vigyenek magukkal haza, amennyit csak tudnak, mert az emberi testre gyógyulást hoz, ezért sokféle orvosságban alkalmazzák”.

A Holt-tenger felszíne 394 m-rel a tengerszint alatt helyezkedik el. Az erős napsugárzás itt rendkívül nagy párolgási veszteséget okoz. A párolgás révén visszamaradt sók azonban nagyon magasra növelik a Holt-tenger vizének só-koncentrációját.

A világtengerek esetében ez mindössze 4%, míg a Holt-tenger vizének só-koncentrációja kb. 28%. A Holt-tenger vize azonban nem csak a magas koncentráció miatt kiemelkedő jelentőségű. Összetételét tekintve is jelentős különbségeket mutat a világtengerek vízkészletével. Míg az utóbbiak általában 90%-ban tartalmaznak nátrium-kloridot és csak kis arányban káliumot, valamint magnéziumot, a Holt-tenger sójában magas a kálium és a magnézium aránya.

Sokak szerint a szokatlanul magas brómtartalom is hozzájárulhat a fürdőterápia sikeréhez, hiszen megállapították, hogy pszoriázisos betegeknél a szervezet brómkoncentrációja nagyon alacsony. A pikkelysömör tökéletes gyógyítása egyelőre nem lehetséges, mivel a genetikai faktorok nem küszöbölhetők ki. A Holt-tenger vize sem csodaszer, de a betegség okozta fájdalmas ízületi és kellemetlen bőrtüneteket bizonyos időre visszaszoríthatja. A beteg általános közérzete és teljesítőképessége szempontjából ez pedig mindenképpen nagyon fontos.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.