Az igazán jó Márton – napi libamáj – Sous Vide Supreme módszerrel

A libamáj az egyik olyan kedvelt ételünk, amely sajnos nem igazán tartozik a legolcsóbbak közé. Készítése során, bárhogy is tesszük azt, számolnunk kell a 45-50%-os sütési veszteséggel.

Abban az esetben ha sous vide (szuvid) módszerrel, vákuum tasakban alacsony hőfokon készítjük,  szinte nincs is veszteségünk. Benne marad minden íz, minden zsír, ásványi anyag és vitamin. Egyszerű pirítóson maga a mennyország.

Mindig előttem lesz, annak a fiatalembernek az arca, aki az egyik sous vide kóstoló alkalmával azon szerencsések közé keveredett, akik a libamájat is megkóstolhatták. Az első falat után kikerekedett szemmel, elfúló hangon minden köntörfalazás nélkül csak annyit mondott: ” Öregem! Te vagy a világ legjobb szakácsa”.

sous vide máj

Recept lejjebb ▼

Sous vide: egészség és mennyei ízek

A sous vide módon készült ételek a precíz hőmérsékletkontrollnak, az oxigénmentes környezetnek és minimális hozzáadott, vagy hozzá sem adott zsiradéknak köszönhetően megőrzik eredeti ízüket, állagukat és színüket. Az alapanyagok egy erre a célra kifejlesztett vákuumtasakban érik el a tökéletes íz hatást, úgy, hogy közben megtartják vitamin- és tápanyagtartalmukat, így sokkal egészségesebb fogásokat kapunk, mintha hagyományos módszerrel készítettük volna el.

Miért kerülnek vákuumzacskóba a sous vide technológiával készülő ételek? Miért egészséges ez a főzési módszer? Mi a titok?

Nem új alapelvről van szó, hiszen már nagymamáink is reggel 6 órakor feltették főni a húslevest, hogy délre az asztalon legyen, és 6 órán keresztül csak gyöngyözni hagyták. Már ők is tudták, ha hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon készítjük az ételeket, az ízük finomabb lesz. A sous vide e filozófiának a professzionális módszere.

A sous vide technológia előnyei

A tradicionálisan főzött élelmiszer súlyának a 30 – 40%-át, a vitaminokat és ásványi sókat szinte teljes mértékben elveszíti. A zöldségek még több károsodást szenvednek el. A vákuum alatt történő főzés során a nutriális tulajdonságok változatlan formában megmaradnak.

sous vide

Természetes és egészséges ételkészítés, zsiradékok hozzáadása nélkül.

A gyümölcsök és zöldségek még ízletesebbek, az aromák intenzívebbek lesznek, mint a tradicionális főzés alkalmazásával.

A vákuum alatt történő főzés praktikus és higiénikus. Megszűnnek a kellemetlen, az egész lakást belengő szagok/illatok  a főzés során.

A technológia alkalmazásához speciális főzőeszközre van szükség, hiszen ez által lehet az állandó hőmérsékletet biztosítani, amely a módszer leglényegesebb eleme. Hiszen minden összetevőt olyan hőfokon kell kezelni, amely a saját biológiai és kémiai adottságainak megfelel, azért hogy tökéletes eredményt érhessünk el.

A sous vide alkalmazásának köszönhetően az ételekben benne maradnak a táp és, ásványi anyagok, sók és vitaminok, s mindezen egészséges táplálkozási szempontok mellett omlós, az ember szájában szinte szétolvadó, nedvdús ételeket fogyaszthatunk.

Sous Vide Libamáj recept

Hozzávalók:

60 dkg-nál nem nagyobb libamáj

Készítek egy páclevet:

  • 1l tej
  • 7 dkg tengeri só
  • 3 dkg barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 10 szem boróka bogyó mozsárban megtörve ( elhagyható)
  • 1 evőkanál tokaji szamorodni
  • A májat először ki kell zsigerelni . A közép tájon lévő vénákat ereket óvatosan húzzuk ki.
  • A felfőzött, majd lehűtött páclében, érlelem a kierezett libamájat hűtőszekrényben 3 órát vagy akár egy egész éjszakát.
  • A lecsepegtetett letörölgetett libamájat, belerakom vákuum zacskóba, hozzáadom a tokajit.

Praktikus tanács, hogy a vákuumozáshoz nagyobb tasakot kell használni a Tokaji miatt. Fogassuk be a vákuumozó gépbe a tasakot majd húzzuk az asztal széléhez, hogy a tasak teljesen függőlegesen lógjon, s csak így indítsuk a vákuumozást és lezárást, különben a vákuum felszívhatja a tokajit és a hegesztés sem biztos hogy sikerül. Ez a macera elhagyható, ha nem teszünk alkoholt a tasakba.

63,5 fokon 60 percet sous vide-olom. Jeges fürdőben 30 perc alatt lehűtöm.

Az állaga miatt, késsel nem is lehet szeletelni, mert rátapad, ezért célszerszámnak nagyon jól megteszi egy db damil, vagy cérna is.

Forrás: https://napidoktor.hu/