Az idősebb kor és a jó közérzet nem zárja ki egymást! Mutatjuk, mit kell tennie

Az öregedésnek nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy csőstül jönnek az egészségügyi problémák és velük karöltve a romló életminőség. Bár az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, igenis módunkban áll meghosszabbítani azt az időszakot, amelyet egészségesen és aktívan töltünk. Ebben nyújtanak nagy segítséget az egészségmegőrzést támogató tanácsok és termékek.

Ideális esetben Ön már egész életében egészséges szokásokat gyakorolt. Ha mégsem, akkor sem késő bármilyen életkorban elkezdeni a proaktív lépéseket egészségének megőrzése, sőt, javítása érdekében. A kis életmódbeli változtatásoknak nagy hatása lehet, és az itt felsorolt szokások közül akár csak néhányat is átvéve elindulhat a helyes úton!

idopskor_egeszseg_polgar_erika

Mit javasol a szakértő, Polgári Erika életmód tanácsadó?

Maradjon aktív

A napi testmozgás ellensúlyozza a szervezet képességeinek romlását, csökkenti az elhízás, a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség kockázatát, illetve már kialakult betegség esetén segít a jobb életminőség elérésében, hozzájárul az önálló életvitelhez szükséges fizikai és szellemi teljesítőképesség fenntartásához. Ha ez még nem lenne elég, az aktivitás növelheti az önbecsülést, javíthatja az alvás minőségét, és több energiát adhat.
Idősebbeknek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású mozgás ajánlott, valamint hetente kétszer erősítő gyakorlatok. Ha ez soknak hangzik, kezdje kicsiben, és ahogy erősödik, növelni tudja majd a test karbantartására szánt időt.

Itt fáj, ott nyom – ne a kifogásokat, a megoldásokat keresse

„Rengeteg értéket hoztam otthonról, de két dolog van, ami jelentősen meghatározta, hogy mivel foglalkozom ma. A külsőnkre, illetve az egészségünkre való igényességet és a szorgalmas munkavégzés szeretetét már a szülői házban magamra vettem – meséli Polgári Erika, a NaturComfort alapítója és tulajdonosa, életmód tanácsadó. – Édesanyám falusi volt, heten voltak testvérek. A kemény munka nem volt számára ismeretlen, sokat dolgoztak a földeken, de az egészségére és a szépségére mindig ügyelt, és ez ma is így van. Tőle tanultam meg, hogy nem baj, ha a munkától kiszárad a kezünk, vagy a hideg kicsípi az arcunkat, de nem szabad, hogy elhanyagoljuk. Ha problémánk van, kezeljük azt. Ma már 84 éves, erőnlétét és igényességét azonban a fiatalabb nők is megirigyelhetik.”
A NaturComfort hosszú évek óta elkötelezett amellett, hogy valóban hatékony, természetes alapanyagokból készült balzsamokat, krémeket, vitaminokat, étrend-kiegészítőket, teákat és olajakat kínáljon a vásárlóinak. Bő tíz évvel ezelőtt az első saját termékünk, a Magyar Családi Balzsam Érték és Minőség Nagydíjas lett, és ez jelezte, hogy törekvéseink jó irányba tartanak. A balzsam továbbfejlesztett változata, a Magyar Családi Balzsam Esszencia 2021-ben szintén elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat.

A gondosan válogatott összetevőkből készült termékek hatékony kiegészítői lehetnek a hagyományos fájdalom- és gyulladáscsökkentő terápiáknak, mert a hatóanyag mennyisége és minősége is számít. Termékeinket fokozott hatóanyagtartalommal készítjük, valószínűleg ezért kapunk annyi pozitív visszajelzést a vásárlóktól.

Figyeljen oda a vitaminokra

Sok embernek D-vitamin-hiánya van, és nem is tud róla. Ez becslések szerint a felnőtt lakosság felét érinti. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a kognitív zavarokkal, a csontproblémákkal, emellett a szív- és érrendszeri betegségekkel. Sok kicsi sokra megy alapon minden nap tegyen azért, hogy vitaminokkal erősítse az immunrendszerét. Nemcsak a hiánybeteségekről gondoskodik ezáltal, de a szervezete könnyebben felveszi a harcot a baktériumokkal, vírusokkal is.
„Több ezer elégedett ügyfelünk van, akik rendszeresen vásárolják a természetes, gyógynövényes, egészségmegőrzést támogató termékeinket. Olyan termékeket akartam alkotni, amelyek megnyugvást, regenerálódást adnak a megfáradt szervezetnek, és ezzel a különleges segítséggel a legőszintébb örömöt élhetem meg. Szentül hiszek abban, hogy Isten patikája a természetben van. Ezért választottam a természetes alapanyagokat termékeimhez” – vallja Polgári Erika, aki maga is használja a saját termékeit. Az étrend-kiegészítők használata szintén családi örökség: „Már gyerekként is kaptunk drazsés C-vitamint, ami kiegészítésként szolgált az étkezés mellé, hogy egészségesek legyünk, ne betegeskedjünk.”

Az alvás nélkülözhetetlen a lelki és testi megújulásunkhoz

Idősebb korban sokaknak okoz gondot az elalvás, illetve az éjszakai felébredések is gyakoribbá válnak. Helyes, ha rendszeres napirendünk van: ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel. A nappali fizikai és szociális aktivitás fokozása, a kevesebb nappali szunyókálás, a több fény, éjszaka pedig a zajok kiszűrése önmagában is jelentősen javíthatja az alvást.

Sokszínű társasági kapcsolatok

A más emberekkel való együttlét megelőzheti, hogy magányosnak érezze magát, és emiatt szorongjon. Ha úgy érzi, hogy már nem tudja azokat a dolgokat csinálni, amelyeket korábban, próbáljon meg új hobbikat és érdeklődési köröket kialakítani.

A kulturális lehetőségek (színház, koncertek, múzeumlátogatások, irodalmi körök), az alkotóműhelyek (rajzolás, festés, kerámia, kézimunkák különböző formái, barkácsolás), a nyelvtanfolyamok, a természetjárás vagy a kertművelés közösségi kapcsolatok kialakítására és fenntartására is alkalmasak.
Az öregedés az élet minden területén változásokkal jár. E változások némelyikét pozitívnak, némelyikét negatívnak tekinthetjük. A kihívás az, hogy kihasználjuk az öregedés jó oldalait, miközben lépéseket teszünk egészségünk megőrzése és a negatív aspektusok minimalizálása érdekében. Igenis el kell sajátítanunk az öregedés művészetét, hogy minél tovább maradhassunk aktívak, és élhessünk teljes, boldog életet – tette hozzá Polgári Erika.

Forrás: Napidoktor.hu