Az időjárás nagyot változik mától

Az időjárás nagyot változik mától: megszűnik a hidegfronti hatás, mérséklődik a szél, humánmeteorológiai szempontból a nyár eddigi legnyugalmasabb időszaka veszi kezdetét.

Csendes időjárás

A kezdetben előforduló, légköri változásokra visszavezethető tünetek (fejfájás, reumatikus és görcsös panaszok, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez kapcsolódó szimptómák) megszűnnek. Kedden a mérsékelten meleg időben komfortérzetünk nagyon kellemesen alakulhat.

Északnyugat, illetve északkelet felől tovább szakadozik a felhőzet, így délelőtt a Dunántúl és az Észak-Alföld mellett már a főváros térségében, délutántól pedig a déli, délkeleti megyékben is mind több helyen kisüt a nap. Reggelig az ország középső harmadán, és néhol keleten még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd délelőtt mindenhol megszűnik a csapadék. Az északi szelet a középső országrészben élénk, másutt nagy területen erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, a középső országrészben lesz a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű, a legmelegebb az ország északnyugati és északkeleti szegletében várható.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Túlnyomóan derült, majd az időszak végén már felhőtlen idő várható, csapadék nem lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén kizárt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fokról 29, 32 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. augusztus 21. 22,1 °C +0,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 39,0 °C (1943) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,6 °C (1940)

Forrás: met.hu