Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.

A nap első felében többnyire erősen felhős lesz az ég, de a délelőtt folyamán bárhol lehetnek hosszabb napos időszakok is. Határozott felhőzet-csökkenés késő délutántól várható. Napközben elszórtan alakulhat ki eső, zápor, majd észak felől ezt havas eső, a hegyekben havazás váltja. Estétől helyenkénti hózáporokra számíthatunk, legnagyobb eséllyel a keleti és a középső országrészben. Az északnyugati szél többfelé erős lesz, a déli óráktól viharos széllökésekre is számítani kell, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +3 fok között alakul, a szélvédett délnyugati területeken lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kedden túlnyomóan derült időre számíthatunk, majd szerdára erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is várható: főként hószállingózás, kisebb havazás, de nyugaton inkább havas eső, eső valószínű. Csütörtökre csökken a felhőzet, majd pénteken az ország egy részén tartósan megmaradhat az éjszaka képződő köd.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és -8 fok között várható, de kedden a fagyzugokban -10, -12 fok is lehet, illetve a csütörtökre virradó éjszaka pár fokkal enyhébbnek ígérkezik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 10. 6,3 °C +5,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,0 °C (1925)

 

Forrás: met.hu