Az emlőrák veszélyeire hívják fel a figyelmet

Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak terhességi emlőrák betegségével, és ez a szám folyamatosan növekszik.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert, terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét – közölték a hirado.hu-nak eljuttatott közleményükben.

A terhességi emlőrák a várandósság során, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat. Tünetei megegyeznek a más életszakaszban jelentkező emlőrákéval.

A nehézséget az okozza, hogy a várandósság alatt a mellben felfedezett csomókat gyakran elkönyvelik a tejmirigyek becsomósodásának és emiatt előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegséget. Pedig mint minden daganattípus esetében, a terhességi emlőráknál is életet menthet az időben való
felismerés.

Ne hanyagoljuk el az önvizsgálatot

A rendszeres önvizsgálat várandósság ideje alatt sem hanyagolható el. Bármilyen csomót észlelünk a mellünkben vagy a hónaljunkban, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és győződjünk meg teljes biztossággal arról, hogy nem rosszindulatú daganatról van szó.

„A statisztikák szerint minden 3000-ből egy várandós nő érintett ebben a kórban, de a környezeti
hatásoknak és a kitolódó szülési korhatár következtében ez a szám folyamatosan nő. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program egyik fontos eleme, hogy felhívják a figyelmet a terhességi emlőrákra is.

Ma már a fejlett orvostudománynak köszönhetően a 2. és a 3. trimeszterben is biztonságosan kezelhető a beteg úgy, hogy egészséges marad a magzat is” – mondta el Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.