Az előnyös szex

Sokan tudják, a szex milyen fantasztikus hatást gyakorol a fizikai állapotra, azt azonban csak kevesen, hogyan befolyásolja a mentális egészségünket.

Limor Blockman szexuális és házassági tanácsadó azt állítja, hogy a szex erős stresszoldó hatással jár. „Az orgazmushoz érve testileg és lelkileg egyaránt megnyílunk egy folyamatos boldogság ciklus felé” – állítja a szakértő. A stresszoldásra szolgáló szex gondolata azonnal megszünteti a frusztrációt, és lehetővé teszi, hogy a csúcspont a jó öreg boldogság hatalmas, megerősítő adagjában részesítsen bennünket.”

A szex testmozgás, és a testmozgás (amilyen a kocogás és a túrázás is) közismerten javítja a közérzetünket. A különféle mozgásokhoz hasonlóan a szex is az endorfinok felszabadulása révén gyakorol pozitív hatást a testünkre és az elménkre. Egyes esetekben a szex után még az önbecsülés is javul. Blockman szerint az a tény, hogy megnyílunk, és ezt még élvezzük is, bizonyítottan növeli az önbecsülésünket.

Nicole Prause, a Mind Research Network kutatója szerint a szex mentális előnyeit nem csak orgazmus esetén, hanem az izgalmi állapotban is meg lehet tapasztalni. Vagyis már az is növelheti az öröm érzését, ha valaki intim helyzetbe kerül partnerével. A lényeg az, hogy az orgazmus nem sokat tesz hozzá a hangulathoz, ezért nem szabad azt hinni, hogy az orgazmus feltétlenül szükséges a szex pozitív kognitív hatásainak megtapasztalásához.

Fotó: 123rf.com

Arról sem szabad megfeledkezni, milyen fantasztikus alvássegítő lehet a szex. „Orgazmus közben oxitocin szabadul fel, ami a szerelem érzésének kialakításán kívül az alvást is elősegíti” – mondja a szakértő.

Mikaya Heart életmód tanácsadó, az The Ultimate Guide to Orgasm for Women (Útmutató a női orgazmushoz) c. könyv szerzője arról számolt be, hogy a könyv megírása közben megkérdezett nők egytől-egyig arról vallottak, hogy a szexnek köszönhetően jobb lett a kapcsolatuk önmagukkal és az egész világgal. Néhányan arról számoltak be, hogy a szex erősebbé, energikusabbá és nyitottabbá tette őket az élet nagy misztériuma felé, és eljuttatta őket az intenzív öröm állapotába. Heart azt is hozzátette, a kutatások azt bizonyítják, hogy az orgazmus a krónikus és az akut fájdalmat is csillapíthatja, a hosszan tartó és intenzív szexuális izgalmi állapot pedig többek között a depressziót, a szorongást, a kimerültséget és a dühöt is gyógyíthatja.

Külön vagy közös ágyban jobb a szex?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.