Az elmúlt tizenöt évben is megünnepelte a világ az újévet

A Gergely-naptár szerint számított szilveszter éjfél is eltart egy napig a Földön, ha azonban a zsidó újévet, azaz a ros hásánát, a tibeti újévet, a perzsa újévet, azaz a nowruzt, a buddhista újévet, vagy éppen a kínai újévet nézzük, hónapokon át lehet a világ valamely pontján ünnepelni az év végét.

Táncosok szórakoztatják a közönséget a kínai újév beköszönte alkalmából tartott ünnepi felvonuláson Hongkongban 2002. február 12-én, amikor a kínai naptár szerint elkezdődik a ló éve. (MTI FOTÓ/ EPA/AFPI/PETER PARKS)Kínai újév Hongkongban (MTI/EPA/AFPI/Peter Parks)

Bangkok, 2005. április 12. Külföldi turisták vízzel locsolják egymást a buddhista újév háromnapos ünnepén, a Songkran Fesztiválon Bangkokban 2005. április 12-én. A hagyomány szerint az arc tiszta vízzel való leöntésével az elmúlt évben elkövetett bûnöktõl lehet megtisztulni. Az idén április 12-14 között tartják a holdújévet köszöntõ Songkran Fesztivált Thaiföldön. (MTI/EPA/RUNGROJ YONGRIT)A buddhista új év háromnapos ünnepén, Bangkokban. A hagyomány szerint az arc tiszta vízzel való leöntésével az elmúlt évben elkövetett bűnöktől lehet megtisztulni (MTI/EPA/Rungroj Yongrit)

Róma, 2006. január 1. Egy fiatalember veti magát a Tiberis folyó vizébe az olasz fõváros központjában az új év elsõ napján, 2006. január elsején. (MTI/EPA/GIUSEPPE GIGLIA)Róma, a Tiberis folyóba ugrik egy újévet ünneplő (MTI/EPA/Giuseppe Giglia)

Isztambul, 2006. március 19. Egy kurd férfi átugrik egy máglya fölött a nowruz, azaz a perzsa újév alkalmából rendezett ünnepségen Isztambulban 2006. március 19-én. A nowruz egybeesik a csillagászati tavasz kezdetével és eredete több mint 3000 évvel korábbra nyúlik vissza. Törökországban és Irakban főként a kurdok tartják a tavaszköszöntő fesztivált. (MTI/EPA/TOLGA BOZOGLU)A nowruz, a perzsa újév alkalmából rendezett ünnepség Isztambulban. A nowruz egybeesik a csillagászati tavasz kezdetével, és eredete több mint 3000 évvel korábbra nyúlik vissza (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Scheveningen, 2008. január 1. A szilveszter éjjeli jelmezhez tartozó sombreróban megy ki a partra egy pár, amint mintegy 9500 ember vesz részt a scheveningeni hagyományos újévi fürdőzésen az Északi-tengerben 2008. január 1-jén. Igaz, a tenger 6 Celsius-fokos vize ezúttal melegebb volt, mint a levegő hőmérséklete, amely nem elemelkedett 4 fok fölé. (MTI/EPA/Robin Utrecht)A scheveningeni hagyományos újévi fürdőzés Hollandiában (MTI/EPA/Robin Utrecht)

Obersaxen, 2010. január 1. A svájci Alpokban egy hegyi kunyhó mellett újévköszöntőképpen szilveszterezők 2010-et rajzolják csillagszórókkal a levegőbe 2010. január 1-jén. (MTI/EPA/EPA/ARNO BALZARINI)Szilveszterezés a svájci Alpokban (MTI/EPA/Arno Balzarini)

Katmandu, 2010. február 17. Nepáli száműzetésben élő tibetiek a Katmandutól 8 km-re északra található Buddhanath-sztúpa előtt gyülekeznek a tibeti újév alkalmából 2010. február 17-én. A világ egyik legnagyobb sztúpájának számító ősi Buddhanath-sztúpa a nepáli tibeti buddhizmus központja. A sztúpák a buddhista építészet jellegzetes építményei, melyekbe eredetileg a Buddha hamvait és kegytárgyait helyezték el. (MTI/EPA/NARENDRA SHRESTHA)Nepáli száműzetésben élő tibetiek a Buddhanath-sztúpa előtt gyülekeznek a tibeti újév alkalmából. A világ egyik legnagyobb sztúpája az ősi Buddhanath-sztúpa a nepáli tibeti buddhizmus központja (MTI/EPA/Narendra Shrestha)

Cascais, 2011. január 1. Portugál férfi hazája nemzeti lobogójával a kezében fut az Atlanti-óceán vizében Lisszabon egyik nyugati elővárosában, Cascais üdülőhelyen 2011. január 1-jén. (MTI/EPA/Inacio Rosa)Portugália, Atlanti-óceán, Cascais üdülőhely (MTI/EPA/Inacio Rosa)

New York, 2013. január 1. Egy pár csókkal köszönti az újévet a New York-i Times Square-en mintegy egymillió ember részvételével megrendezett ünnepségen 2013. január 1-jén. (MTI/EPA/Peter Foley)A New York-i Times Square-en mintegy egymillió ember vesz részt az újévi ünnepségen (MTI/EPA/Peter Foley)

München, 2013. január 1. Tűzijáték fénye világítja meg az égboltot München felett 2013. január 1-jén. (MTI/EPA/Felix Hörhager)Újévi tűzijáték Münchenben (MTI/EPA/Felix Hörhager)

Hongkong, 2013. január 1. Tűzijátékkal köszöntik a 2013-as esztendőt a hongkongi Victoria kikötőben 2013. január 1-jén. (MTI/EPA/Jerome Favre)Tűzijátékkal köszöntik a 2013-as esztendőt a hongkongi Victoria kikötőben is (MTI/EPA/Jerome Favre)

Tokió, 2012. december 31. Sinto papok vonulnak a tokiói Meidzsi templom udvarán, hogy az újévet köszöntő szertartást végezzenek 2012. december 31-én. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)Sinto papok a tokiói Meidzsi-templom udvarán, Tokióban, az újévkor köszöntésekor szertartást végeznek (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Prága, 2013. január 1. Tűzijáték fénye világítja meg az égboltot a prágai Károly híd felett 2013. január 1-jén este. (MTI/EPA/Filip Singer)Tűzijáték fénye világítja meg az égboltot a prágai Károly híd felett (MTI/EPA/Filip Singer)

Netanja, 2013. szeptember 5. Ortodox zsidók imádkoznak a tengerpart mellett a zsidó újév, a ros hásáná alkalmából tartott taslich elnevezésű szertartáson az izraeli Netanjában 2013. szeptember 5-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)Ortodox zsidók imádkoznak a zsidó újév, a ros hásáná alkalmából tartott taslich elnevezésű szertartáson az izraeli Netanjában (MTI/EPA/Abir Szultan)

Gíza, 2016. január 1. Hatalmas fénycsóvákkal világítják meg a gízai piramisokat szilveszter éjszakáján. (MTI/EPA/Halid el-Fíki)Hatalmas fénycsóvákkal világítják meg a gízai piramisokat 2016 szilveszterének éjszakáján (MTI/EPA/Halid el-Fíki)

Forrás: Hirado