Az egészségügyi világnap – jobb megoldásokra van szükség a mentális egészségügyben

Az április 7-én tartott egészségügyi világnap okául az szolgált, hogy 1948-ban ezen a napon indult útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO), azzal a céllal, hogy a világ egészségügyét nemzetközileg összehangolja.

Ám itt is sok még a teendő, ráadásul a testi egészség mellett a lelki egészség legalább ekkora fontossággal bír – azonban kevesen vannak tudatában, hogy a mai elmeegészségügyi rendszer valódi megoldások híján csupán tudatmódosító szerek használatából áll, ami igen messze esik attól, amit a társadalom általában egészségügynek tekint.

depresszio

Nem kétséges, hogy egy lelki megrázkódtatás vagy egy mentálisan zavarodott állapot legalább annyira gyötrelmes lehet, mint egy komoly fizikai betegség. Ám míg utóbbiak esetében többnyire rendelkezésre állnak mérésekre alapuló diagnózisok és gyógymódok, a pszichiátriai diagnózisok és kezelések esetében ez a paletta üresen áll. A csapda ebben, hogy a legtöbben ezt nem tudják – a pszichiátriai kezeléseket egyenértékűnek vélik a hagyományos orvosi kezelésekkel, és hogy ez mennyire nem így van, arra általában csak akkor döbbennek rá, amikor valamely lelki nehézség okán maguk kerülnek egy pszichiáter rendelőjébe. Azok a tudatmódosító anyagok ugyanis, amelyeket „pszichiátriai kezelés” címén a szenvedőknek felírnak, nem alkalmasak másra, mint a kellemetlen mentális tünetek kémiai elfedésére és a kiinduló probléma megoldásának elodázására.

depresszio2

Sok minden van azonban, ami elfedi mindezt. Az összes kórházi és egészségügyi külsőség, ami gyógyítást sugall: orvosi köpenyek, gyógyszeres fiolák, kórtermek, kórházi ágyak. Nővérkék, beteghordók, napi többszöri gyógyszerosztás. A leszedált páciensek pedig csendben vannak, nem zavarják a környezetüket, ahogy azt esetleg előtte tették, és talán őket magukat sem zavarja a saját mentális kínjuk – mert nem érzékelnek belőle szinte semmit, ahogyan az őket körülvevő világból sem sokat.

Az egészségügyi világnap alkalmából fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ha lelki egészségünk számít, akkor a jelenlegi gyógyszerközpontú, sokszor függőséget okozó pszichiátriai kezelések helyett olyan programokat és kezelési módszereket kellene támogatni, amelyek valóban az emberek lelki egészségét szolgálják.

Forrás: https://napidoktor.hu/index