Az a csodálatos almaecet – de valóban működik? – 2.rész

Az almaecet hatásait számos esetben dicsérik. Fogyásra, az emésztés könnyítésére, a vércukorszint csökkentésére is ajánlják, hogy csak néhányat említsünk. Mi mindenre jó azonban és miben a leghatásosabb?

Mi az almaecet tulajdonképpen?

Ecetsavas oldat, amely sok tápanyaggal rendelkezik. Az almából származó lé az alapja – más ecetekkel szemben azonban valószínűleg enyhébb íze és illata miatt népszerűbb.

Mi mindenre használható? Mi az, amire ne próbáljuk ki? Cikkünk első részében 9 felhasználási módjáról olvashattunk. Lássuk az almaecet további tulajdonságait!

10.Aranyér ellen?

Vajon segít az almaecet a fájdalmas aranyéren? Még ha rövidtávon jónak is tűnik, égetheti a bőrt s súlyosbíthatja a tüneteket. Az ülőfürdők és a kifejezetten aranyérre szánt gyógyszerek jobb megoldást jelentenek.

11.Védi a sejteket?

A polifenolok kémiai anyagok, melyek a gyümölcsökben, zöldségekben, borban, kávéban, csokiban megtalálhatók. Antioxidánsok, melyek védik a sejteket a károsodástól, s ezen keresztül a betegségek kialakulásától. Nincs ok azt hinni, hogy az almaecetben levő polifenolokra ez nem igaz – de több tanulmányra van még szükség.

12.Jó a vérnyomásra?

Állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy az almaecet hasznos a vérnyomásra – de az sajnos egyelőre nem biztos, hogy ez embereknél is működik.

13.Csökkenti az étvágyat?

Az ecetet régen fehérkenyér mellé szolgálták fel, s telítettebbnek érezték magukat evés után az emberek. Ám amikor egy kutatás során búzakrémmel kínálták őket – mely sokkal összetettebb gabonából készült és hosszabb ideig tartott megemészteni -, kevésbé volt nyilvánvaló a különbség – a telítettség érzés nem tartott olyan soká.

14.Hasznos fülfertőzéskor?

Bár egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a higított ecet (2 százalékos) segíthet a fülfertőzések esetén, az oldat a fül bőrét irritálhatja, sőt károsíthatja a speciális fülszőrzetet – a fül egy részét, mely segít a hangok tökéletes hallásában. Ne próbálkozzunk ecettel.

15.A több nem jobb

Végezetül szögezzük le az almaecettel kapcsolatban, hogy számos dologban segíthet, nem érdemes belőle 1-2 evőkanálnyinál nagyobb mennyiséget fogyasztani. Kevés bizonyíték van arra, hogy segít, sőt inkább gyomorgondokat okozhat, és rongálja a fogzománcot. A szervezet káliumszintjét is csökkenti. Befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát, beleértve a hashajtókét, a szívbetegségek és diabétesz ellen szedett készítményekét.

Általános szabály, hogy konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel, mielőtt almaecet-kúrát kezdünk alkalmazni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php