Az anya pajzsmirigybetegsége növeli az autizmus kockázatát?

A pajzsmirigy alulműködése igen nagy problémákat okozhat a várandósság alatt, hiszen teherbeesési nehézségeket, vetélést, fejlődési rendellenességeket és idegrendszeri problémákat okozhat a magzatnál, ráadásul friss kutatások szerint az autizmus esélyét is megnöveli a betegség. Hogy miként lehet felismerni a problémát és mi rá a gyógyír, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Ezért veszélyes a pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésről, vagyis hypothyreosis-ról akkor beszélünk, amikor a vérben lévő TSH szintje megnő, ami a pajzsmirigy hormonok csökkenését jelzi. Mivel az egész szervezet működését befolyásolja, így igen változatos tüneteket produkál, melyek leginkább a megváltozott anyagcserének tudhatóak be. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy terhesség során nem csak az anya, de a magzat egészségére is negatív hatást gyakorol az alacsony T3, T4 szint. (Már amennyibe teherbe tud esni a nő, ugyanis a betegség akadályozza a normál peteérést, tüszőrepedést és beágyazódást). Ennek oka, hogy a magzat a 16. terhességi hétig az anya pajzsmirigy hormonellátottságára van utalva, ezért ha nála nincs elegendő hormon, úgy a babánál is hiány lesz. Ez idegrendszeri károsodást, vetélést, halvaszületést, placenta-leválást okozhat, tehát a problémát mindenképpen kezelni szükséges! Fontos továbbá a várandósság során a pajzsmirigy szintjének folyamatos monitorozása, hiszen a növekvő magzat fokozottabb hormonellátottságot igényel.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei

  • indokolatlan hízás
  • alacsony vérnyomás
  • fáradékonyság
  • depresszió
  • menstruációs problémák

terhesseg, orvos

Óvja gyermekét és kezeltesse a problémát

Van a pajzsmirigy alulműködésnek egy olyan gyakori formája (szubklinikai) mely tünetszegény, így gyakran csak klinikai vizsgálatok alkalmával derül fény jelenlétére. Éppen ezért már a családtervezés időszakában érdemes ellenőriztetni a TSH és T4 szintet, ugyanis friss tanulmányok szerint az anyai szubklinikus pajzsmirigy alulműködése összefüggésben áll a babánál az autizmusra utaló jelek meglétével.

Egy kutatásban 180 kismamától vettek vérmintát és megfigyelték, hogy nagyobb valószínűséggel lett autista gyermekük, ha TSH szintjük magasabb, T4 értékük pedig alacsonyabb volt a referencia tartománynál.

A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a témában további vizsgálatok szükségesek, ám mivel igen gyakori probléma a nők –és a férfiak- körében a pajzsmirigy alulműködés, fontos, hogy mielőbb fény derüljön a zavarra, hogy mielőbb el lehessen kezdeni a megfelelő kezelést. A hormonális rendszerrel is foglalkozó nőgyógyászok a veszélyek miatt a szerv működésére külön figyelmet fordítanak, és a terhesgondozás során folyamatosan ellenőrzik a hormonok szintjét.

Már a teherbeesés előtt vizsgáltassa ki magát

“Mivel a pajzsmirigy alulműködés komoly problémákat okozhat mind a családtervezés időszakában, mind a terhesség során, így érdemes még a próbálkozás előtt kivizsgáltatnia magát a leendő kismamának, hogy még a pozitív teszt előtt kiderüljön a zavar” – javasolja dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, aki hozzátette, normál esetben teherbeesés után csak a várandósság elején kell ellenőrizni a TSH-t, a terhesgondozás során csak a kóros esetekben szükséges.

Amennyiben a vérvétel után bebizonyosodik az alulműködés, úgy legtöbbször a gyógyszeres kezelés gyors javulás hozhat. Az orvos által felírt készítményt a várandósság alatt is alkalmazni szükséges, ráadásul a terhesség előrehaladtával dózisát növelni kell! Ezáltal az anya és a baba is megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonhoz jut hozzá, aminek következtében a hypothyreosis okozta veszélyek megszűnnek, így az anyuka egészséges gyermeknek adhat életet.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.