Az Alzheimer-kór kezelésében eredményes lehet a kurkuma

Az Alzheimer-kór kezelésében ígéretesnek tűnik a kurkuma-fűszer hatóanyagának, a kurkuminnak az alkalmazása – állítják állatkísérletek alapján az amerikai és japán kutatók.

A Vanderbilt Egyetem és a Sigai Orvosi Egyetem tudósai kísérleteik eredményeit a Journal of Alzheimer’s Disease legújabb számában ismertetik.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb formája, amely a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár. A betegségnél az agy körülhatárolt részein, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban egy kóros fehérje, a beta-amyloid szaporodik fel, amely az idegsejtek sorvadását, pusztulását okozza – olvasható a ScienceDaily hírportálon.
Az Alzheimer-kór kezelésének szempontjából kulcsfontosságú olyan kis molekulák kifejlesztése, amelyek képesek átjutni az úgynevezett vér-agy gáton. Ez az “őrző-védő” szolgálat arra hívatott, hogy meggátolja toxikus molekulák bejutását az agyba, megóvja az idegsejteket ezek káros hatásától. Ugyanakkor a vér-agy gát “megvétózza” a neurológiai betegségek kezelésére kifejlesztett specifikus molekulák átjutását is.

agyműködés
Az amerikai Vanderbilt Egyetem tudósai transzgenikus egereken végzett kísérleteik során bebizonyították, hogy egy fluortartalmú kurkumin-származék, az FMeC1-vegyület képes bejutni az agyba, s ott megkötni, majd lebontani a beta-amyloid lerakódásait. A Sigai Orvosi Egyetem kutatói viszont olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel hatékonyabban lehet átjuttatni a vegyületet a vér-agy gáton keresztül.
“A kurkumin nagyon egyszerű szerkezetű vegyület, így könnyű volt előállítani a megfelelő analógját. Az eljárás egyszerűsége és olcsósága mellett az FMeC1 további előnye, hogy úgynevezett perfluor-vegyület, amelynek agyi felhalmozódását nem invazív módszerrel, mágneses rezonancia-vizsgálattal lehetett nyomon követni” – magyarázta Wellington Pham, a Vanderbilt Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője. Ismertetése szerint ebben a formában a kurkumin belélegezhető. “Transzgenikus egérmodellen végzett kísérleteinkben azt is bizonyítottuk, hogy aeroszolos formában a kurkumin sokkal hatékonyabban juttatható be az agyba, mint intravénásan” – mutatott rá Wellington Pham.

kurkuma
A transzgenikus élőlény olyan genetikailag módosított szervezet, amelybe egy másik szervezetből izolált gént (transzgént) juttatnak be. Az így módosított állatok egy részét kutatási célból hozzák létre, hogy a specifikusan megváltoztatott gének hatását elemezzék. Transzgenikus állatok kiválóan alkalmazhatóak modellrendszerként emberi betegségek, illetve azok gyógyításának kutatására is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.