Az alvás melegágya

Alvókörnyezetünk hőmérséklete nagyban befolyásolja az alvás minőségét, és ezáltal egészségi állapotunkat is! Amikor lehunyja kék szemét az ég, érdemes vele tartani! Évszaktól függetlenül, az éjszakai hőmérséklet alacsonyabb, mint a nappali.

Az ideális alvás

Nyáron sokszor nincs szükségünk takaróra, hiszen olykor, még a bőrt is feleslegesnek érezzük magunkon, télen pedig alig várjuk, hogy a meleg paplan alá bújhassunk.

A lepedőnket is melegebbre cseréljük télvíz idején, és jól bebugyoláljuk tappancsainkat, hogy nekik is jusson a paplan melegéből. A szoba levegőjének télen is érdemes hűvösebbnek lennie, mint a paplan alatti levegőnek. Ez jót tesz a bőrnek és még a légutaknak is, hiszen a meleg levegő gyorsabban öregíti, kinek szárítja, kinek zsírosítja bőrét, illetve a baktériumok is gyorsabban terjednek benne.

Alvási hőmérséklet

Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy olyankor alszunk jól, amikor kényelmesen meleg az ágyunk, de a szobában hűvös a levegő. Ha túl meleg a szoba, túl könnyen felébredünk. Egyszerűen ellenőrizheted, hogy a szobában ki van-e kapcsolva a fűtés, vagy kisebb fokozatra vannak-e állítva a radiátorok.

alvás

Egyeseknek – de nem mindenkinek – az is segít, ha a lábuk kissé hűvösebb, mint a testük többi része. Ha ki akarod próbálni, hogy te is közéjük tartozol-e, csak dugd ki a lábad a takaró alól, esetleg lepedővel takard be! Arról is fontos meggyőződnöd, hogy ne fázz az ágyban!

Ha a paplan elhasználódik, veszíteni kezd a hatékonyságából, ezért lehet, hogy újat kell venned vagy egy pokrócot kell ráterítened. Éjszaka csökken a testhőmérséklet, és hajnali három-négy óra felé a legalacsonyabb.

Legyen hűvös szobában, meleg ágyad!

Biztosnak kell lenned abban, hogy az ágyneműd elég melegen tart, és ebben az időszakban is kényelmes alvást biztosít! Már sokan panaszkodtak nekem arra, hogy csupán azért ébredtek fel az éjszaka közepén, mert egy kicsit fáztak, s ahogy melegebb paplant vagy takarót kezdtek használni, rögtön átaludták az éjszakát.

Ne felejtsd el, hogy a hálószoba levegője hűvösebb legyen, mint az ágyad, ezért ne tekerd fel túlságosan a fűtést, csak arról győződj meg, hogy a takaród vagy a paplanod elég meleg-e!

Részlet Paul McKenna: Aludj jól! című könyvéből

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.