Az álmosság drogossá tesz

Azok a kamaszok, akik hét óránál kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel nyúlnak illegális kábítószerekhez.

A kutatók az alváshiány és az illegális droghasználat valószínűsége között is összefüggést tártak fel, amely a tinédzserek hálózatain keresztül járványként képes terjedni, megfertőzve a testvéreket, barátokat és ismerősöket.

A Kalifornia Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói a vizsgálat során több mint nyolcezer tizenéves alvási mintáját és kábítószerfogyasztását térképezték fel.

?A kamaszok összetett szociális hálózatokba tartoznak, és különösen érzékenyek a kortárs csoport befolyására ? valószínűleg nem csak a kábítószerek tekintetében, hanem az alvás mennyiségét illetően is? ? áll a tanulmányban, amelyet az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) éves konferenciáján tettek közzé.4786A kutatók kimutatták, hogy azok a tinédzserek, akiknek van egy olyan barátjuk, aki hét óránál kevesebbet alszik, 11 százalékkal nagyobb valószínűséggel alszanak hét óránál rövidebb ideig. Azok a kamaszok, akiknek van marihuánát (a legnépszerűbb kábítószer az amerikai tizenévesek körében) fogyasztó barátjuk , több mint kétszer akkora eséllyel szívnak maguk is füvet. A kutatók szerint azok a tinik, akiknek van egy barátjuk, aki hét óránál kevesebbet alszik éjjelente, 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel használnak marihuánát.

A tanulmány szerint a kábítószerfogyasztás megnövekedett valószínűségéért részben a rossz alvási szokások terjedése a felelős a kamaszok körében. A kutatók ezen kívül úgy vélik, hogy az alváshiány alkoholfogyasztásra is ösztönzi a tizenéveseket. Az éjjelente alvással töltött órák számának növelésével csökkenteni lehetne a kábítószerfogyasztás mértékét a kamaszok körében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.