Az allergia a hallásunkra is hatással lehet

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, viszkető és könnyező szemek. Az allergia leggyakoribb tünetei. Ám az allergia nem csupán a szemeket és a légutakat bántja, a hallószervben is gondot okozhat.

A probléma elsősorban a középfület érinti, egészen pontosan a dobüreget az orral összekötő Eustach-kürtöt, mely a fül szellőzéséért és a nyomáskiegyenlítésért felelős. Ez a vezeték könnyen elzáródhat az allergia okozta fokozott nyáktermelés és duzzanat miatt. Következésképpen a középfülben megnő a nyomás, és folyadék halmozódik fel, ami füldugulás érzését kelti, de remek táptalajt jelent a baktériumok számára, ráadásként pedig egyensúlyzavart és szédülést is kiválthat.

Gyerekeknél gyakori

Az allergia okozta középfülgyulladás különösen gyerekeknél gyakori, ezért fontos, hogy ha egy gyermek rendszeresen visszatérő fülgyulladástól szenved, végeztessünk allergiatesztet, hogy fény derüljön a kiváltó okra. Fülgyulladást ugyanis nem csupán pollenallergia válthat ki, hanem többek között az ételallergia vagy a lakásban található poratka is. Az allergia okozta halláscsökkenés ugyan a legtöbbször átmeneti, illetve visszafordítható probléma, a beszédfejlődés korai szakaszában nagyon oda kell figyelni a szülőknek, hogy minimálisra csökkentsék a hallásromlás időtartamát.

fejfajas

A felnőttek sincsenek biztonságban

Természetesen az allergia felnőtteknél is okozhat halláscsökkenést, csak esetükben ritkábban, mint a gyerekeknél. Meniere-szindrómában szenvedőknél szintén ronthatja a hallást az allergia. (A Meniere-szindróma a belső fül megbetegedése, mely rohamokban jelentkező szédüléssel jár.)

Ha az allergiát kordában tartjuk, azzal a hallásunk épségét is megóvhatjuk. Szerencsére számos vényköteles és vény nélkül kapható terméket hívhatunk segítségül az allergia tüneteinek enyhítésére.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.