Az alkohol és a koffein is megengedett lehet a kismamák számára

A kismamák számára a terhesség sok lemondással is jár, ezt kár lenne tagadni. A kávé, a tea és az alkohol is tiltólistára kerül, hiszen ez így van rendjén. Vagy esetleg mégsem? Talán a koffein, vagy az alkohol is megengedhető ésszerű keretek között? A témában dr. Angyal Géza szülész- nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Az alkohol

A fenti állítás ebben az esetben nem, vagyis nem így igaz. Az alkohol ugyanis egyfajta méreg a szervezet számára. Vannak benne ugyan hasznos anyagok, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a romboló hatását. Ez egy egészséges felnőtt ember számára ésszerű mennyiségben nem jelent gondot.

A kismamák szervezete azonban hatalmas kihívással küzd, amit sokkal inkább támogatni, semmit akadályozni kell. És az alkohol a májra, a kiválasztó szervrendszerre, és persze magára a magzatra is komoly hatást gyakorolhat, növelve a koraszülés, esetleg a vetélés kockázatát is, vagyis nem érdemes kockáztatni.

Mindezek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, amikor az orvos engedélyez minimális alkoholfogyasztást. Ez jellemzően vörösbor, és maximum 1 dl/nap mennyiség, amely a legtöbb esetben a vérképzés elősegítése miatt lehet fontos. A közelmúltig az orvosi gyakorlatban is használtak alkoholt a terhes anyáknál: infúzióban abban az esetben adták, amikor a koraszülést kellett megelőzni. Ma már persze kiszorult a gyakorlatból, de ebből jól látható, hogy kisebb mennyiségben nem okoz gondot.

Ennek ellenére az alkohol teratogén anyag, vagyis hátrányosan hat a magzat fejlődésére. Az első 12 hétben mindenképpen tartózkodni kell a fogyasztásától. A későbbiekben azonban egy brit tanulmány szerint a napi 1 dl bor, vagy egy korsónál kevesebb sör nincsen hatással a gyermek fejlődésére, értelmi képességeire (igaz, a tanulmány csak 5 éves korig követte a gyerekek fejlődését). Sőt, a szoptatásnál a sör, illetve a komló jó hatással van a tejelválasztásra is.

Koffein

Nos igen, ez egy fogósabb kérdés. Az alkohol nem jelent problémát, az emberek túlnyomó többsége különösebb sóvárgás nélkül képes lemondani róla. A kávé és a tea azonban más tészta. Sokan a reggeli ébredést el sem tudják nélkülük képzelni, és ahhoz is nagyobb adag koffeinre van szükség, hogy a napot túléljék.

Dr. Angyal Géza a rakotunde.hu-nak elmondta, hogy a koffein egy stimuláns anyag, megemeli a vérnyomást, így tartja ébren az embert. A magasabb, vagy ingadozó vérnyomás azonban a babára nézve káros következményekkel is járhat, arról nem is beszélve, hogy a koffein akadálytalanul jut el a méhlepénybe, és onnan a baba szervezetébe is. Ráadásul a kicsi megfelelő enzimek hiányában nem is képes olyan gyorsan lebontani, így a szervezetéből a hosszú órák (10-18) alatt ürül csak ki. Sokan abban a tévhitbe is erősen kapaszkodnak, hogy ha kávét vagy teát isznak a terhesség alatt, akkor a babától akár el is búcsúzhatnak, mert a vetélés garantált. Ez azonban nem igaz!

Bár abban nincs megegyezés az orvosok között, hogy pontosan mennyi a megengedhető koffeinfogyasztás, de abban egyetértenek, hogy egy fiatal, egészséges kismama esetében a napi 200 mg, vagyis nagyjából egy csésze fekete tökéletesen ártalmatlan a babára nézve. A koffeinfogyasztás azonban egyéni bírálat alá is eshet. Egy alapvetően alacsony vérnyomású kismama számára ugyanis megengedőbb lehet az orvos, míg egy magasabb vérnyomás értékkel, ne adj’ isten terhességi toxémiával biztosan eltiltanak minket a koffeines italoktól.

A túlzott koffeinfogyasztás bizonyítottan koraszüléshez, és alacsonyabb születési súlyhoz vezet, illetve hatással van a baba csontjainak a fejlődésére is. Azonban a visszafogott kávé, vagy teafogyasztás semmilyen hatással nem lesz a babára. A lényeg ebben az esetben is a mértékletesség! Hiszen ha a kismama kényszerűen lemond valamiről, ami után a terhessége alatt erősen sóvárog, az a kicsire sincsen jó hatással!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.