Ashton Kutchert kiütötte a vaszculitisz

Ashton Kutcher nemrég elárulta, hogy egy súlyos autoimmun betegséggel küzdött, amely több mint egy évig befolyásolta a hallását, a látását és a járóképességét.

Úgy két évvel ezelőtt a vaszkulitisznek ez a furcsa, szuper ritka formája támadt meg” – mondta Kutcher egy exkluzív videoklipben. “Kiütötte a látásomat, kiütötte a hallásomat, kiütötte az egyensúlyomat. Egy évembe telt, mire újra felépültem” – mesélte Kutcher a kalandor és műsorvezető Bear Gryllsnek, miközben bozótosokon és fákon keresztül túráztak.

Addig nem értékeled igazán, amíg el nem tűnik, amíg nem mondod: ‘Nem tudom, hogy valaha is képes leszek-e újra látni. Nem tudom, hogy újra fogok-e hallani, nem tudom, hogy újra fogok-e tudni járni” – mondta Kutcher. “Szerencsés vagyok, hogy életben vagyok.”

A vaszkulitisz szövődményei 2014-ben Harold Ramis színész-rendező életét is elvették – közölték Ramis ügynökei. Ramis, aki a “Caddyshack”, a “National Lampoon’s Vacation” és a “Groundhog Day” című filmeket rendezte, valamint a “Ghostbusters” és a “Stripes” című filmekben játszott, 69 évesen halt meg, négy évvel azután, hogy megbetegedett.

Ashton Kutcher

Fotó: 123rf.com

A vasculitis tünetei

Vaszkulitisz akkor lép fel, amikor a szervezet immunrendszere megtámadja a vénákat, artériákat és a kis hajszálereket. Az ebből eredő gyulladás beszűkíti ezeket az ereket, és korlátozza a vér áramlását, vagy akár teljesen elzárja a véráramlást, ami szervkárosodást okozhat, vagy aneurizmákat (kidudorodást az érfalban) hozhat létre, a National Institutes of Health szerint. Ha egy aneurizma kipukkad, az belső vérzést okozhat, ami halálhoz vezethet.

Az állapot konkrét típusától és súlyosságától, valamint attól függően, hogy mely szerveket érinti, a vaszkulitisz tünetei eltérőek, és lehetnek enyhék, közepesen súlyosak vagy életveszélyesek. A gyakori tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a fogyás, a fáradtság, a kiütések, a fájdalmak, a fájdalmak és a láz.

Az életkor, az etnikai hovatartozás, a családi kórtörténet és az életmódbeli tényezők, például a dohányzás és az illegális kábítószer-használat hozzájárulhatnak a vaszkulitisz kockázatához. A magas vérnyomás, a pajzsmirigybetegség és a fertőzések bizonyos gyógyszerei szintén hozzájárulhatnak.

A vaszkulitisz előfordulhat önmagában vagy más reumatikus betegségekkel, például reumás ízületi gyulladással, lupusszal vagy szklerodermával együtt. A hepatitis B- vagy C-fertőzés szintén kiváltó ok lehet, akárcsak az olyan vérrákok, mint a leukémia és a limfóma.

A kezelés célja a gyulladás csökkentése. Enyhe esetekben a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek. Súlyosabb esetekben az orvosok szteroidokat, monoklonális antitesteket és immunmodulátorokat vagy immunszuppresszív gyógyszereket írhatnak fel, hogy csak néhányat említsünk.

Ez a téma is hasznos információkat tartalmazhat! 

Ezek a leggyakoribb autoimmun betegségek

Forrás: Napidoktor.hu