Árthatunk a házasélettel a születendő babának?

Örök kérdés: ártunk-e a babának, ha a szex terhesség alatt is folytatódik? Orvosilag persze tudjuk, hogy nem, de akkor miért tartja magát ilyen makacsul ez az elképzelés? Talán, mert van benne valami?

Mindenesetre dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője kiemelte, hogy mikre kell figyelni a várandósság időszakában, ha az intimitásról van szó, így pedig már biztosan nem lehet semmi baj.

Szex és a hormonok

Sokan úgy gondolják, hogy a szex terhesség alatt nem a legjobb dolog. A várandósság első szakasza jellemzően a rosszullétekről szól. A hányás és az állandó émelygés mellett pedig nem sok nőnek lenne kedve az intimitáshoz, ami érthető is. Persze nem mindenki éli meg rosszul az első trimesztert, van, aki igazán észre sem veszi a változást.

Az intimitás szempontjából azonban a második trimeszter a bőségszaru. Ekkora a hölgyek hormonjai már javában dolgoznak, és jellemzően megnő a szexuális étvágyuk is. Ez természetes, és azzal sincsen semmi baj, ha kiélik ezeket, a babának biztosan nem ártanak vele (amíg a “hagyományos” keretek közt maradnak.

szex terhesség alatt

Fotó: 123rf.com

Védelem!

Ha szex, akkor védekezés. A két fogalom kapcsolata azonban sokaknál megszűnik a várandósság alatt, hiszen már nem eshetnek teherbe. Ez ugyan igaz, csakhogy a védekezés nem csak a családtervezés miatt fontos.

A szex terhesen a biztonság miatt lehetőleg óvszerrel történjen. Ennek oka nem az, hogy nemi betegségektől kell védeni a partnereket, hiszen jellemzően nem akkor találkoznak, és nem is ez lesz első együttlétük. A védelem jelen esetben a hüvelyi fertőzések ellen kell.

Ez az egyik oka, amiért ma már a szakemberek jelentős hányada a várandósvitamin szedését is javasolja. Igen, a védelem. A nők szervezete a várandósság alatt csökkent immunműködést mutat, vagyis fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezen pedig lehet segíteni a körültekintő szexualitással és mindennapokkal, valamint a megfelelő anyagok bevitelével. A vitaminok közül azt válasszuk, mely tartalmaz rezet és cinket, ráadásul szerves formában. Ez a két anyag ugyanis antibakteriális, antivirális és fungicid hatással bír a szervezetben. Szerves kötéssel bejuttatva pedig az anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ami hatalmas előny. A réz esetében praktikusan a réz-glükonát, míg a cink esetében a cink-citrát kötési formát keressük.

szex terhesség alatt

“A védelem kiemelten fontos! Szomorú tény, hogy a koraszülések és vetélések 70%-ért a felszálló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Kapcsolat és igények

Nem szabad elfelejteni, hogy a kisbaba egy párkapcsolatba érkezik. Az anyaság egy olyan momentum a nők életében, ami semmivel össze nem hasonlítható élményeket ad. Így amellett, hogy azt mélyen megélik, osszák meg párjukkal is.

Nagyon sok férfi érzi magát elhanyagoltnak a várandósság során, ami nemigen változik a kicsi első 1-2 évében sem. Ugyanakkor önzőnek érzi magát a férj, hogy magára gondol egy olyan időszakban, amiről mindenki úgy beszél, mintha csak a nőkről és a babákról szólna. A férfiak is igénylik azt, hogy részesei lehessenek az élménynek, amiben csak lehet. Nem csak abban, hogy rúgott a pici, vagy hogy már hatalmas a pocak, hanem az intimebb pillanatokban is, de ez mindenkinél mást jelent.

A várandósság alatt a férfinek ugyanúgy lesznek igényei, ez szintén elkerülhetetlen. Azért sem lehet senkit felelősségre vonni, mert egy új élettel a szíve alatt nem igazán van kedve a szexhez. A megoldás pedig most is az arany középút. Beszélni kell arról, ki mit szeretne, ki mit tud adni, és megtalálni a közös hangot. Egy párkapcsolat egy évet is gond nélkül kibír behatolás nélkül, hiszen a szex nem kizárólag erről szól. A lényeg az összhang, a közös nevező, hiszen a cél a boldogság, nem pedig a lemondások sora.

Forrás: https://napidoktor.hu/index