Anyagcsere-vérteszt azonosíthatja azokat, akit súlyos koronavírus fenyeget

Kinél nagyobb az életveszély?

Új, metabolikus tesztet fejlesztettek ki kutatók, amely képes azonosítani a súlyos koronavírus fertőzésnek kitett embereket.

Metabolikus, azaz anyagcsere-vérvizsgálatot fejlesztett ki egy kutatócsoport, hogy azonosítsa azokat, akiket súlyos koronavírus fenyeget. A tesztet a kaliforniai Nagourney Cancer Institute rák és anyagcsere intézet kutatói alkották meg.

Az új koronavírus mára elképzelhetetlen módon elterjedt a világon, milliók életét követelve. Egyesek túlélik, mások az áldozatává válnak. Az idős emberek és a különféle betegségekkel küzdők nagyobb veszélyben vannak a súlyos szövődmények szempontjából.

Fotó: 123rf.com

Vérteszt, amely segít előrejelezni a súlyos koronavírust

A kutatókban felmerült, mi volna, ha lenne egy teszt, amely képes megjósolni a koronavírus fertőzés komolyságát és segítene túlélni a betegséget? Tanulmányuk kimutatta: lehetséges a Covid-19 súlyosságának és a halál esélyének előrejelzése a diagnózis felállításakor elvégzett vérvizsgálattal.

A vizsgálathoz a szakemberek 82, RT-PCR teszttel megerősített koronavírusos pácienst hasonlítottak össze 31 egészséges kontroll-személlyel a brazíliai Campo Grande Cassems Medical Center kutatóival együttműködve.

Minden pácienstől vettek vért, majd ún. kvantitatív tömegspektrometriával megvizsgálták a biokémiai összetételét. Ezzel a technikával képesek voltak megmérni a vérben lévő metabolitok, azaz anyagcsere-termékek minimális mennyiségét. A kutatók olyan metabolikus jellemzőket fedeztek fel, amelyek megkülönböztethetik a visszafogottabb COVID-19 fertőzést a súlyosabb és végzetes változatoktól.

„Régóta ismert, hogy a bizonyos társbetegségekkel, például cukorbetegséggel, elhízással, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő embereknél nagyobb a súlyos Covid-19 fertőzés kockázata” – hangsúlyozta dr. Nagourney, a kutatás vezetője. – “Eredményeink most megerősítik a koronavírus súlyosságának metabolikus alapjait. Aminosav-, lipid- és egyéb vérmérések segítségével kimutattuk, hogy a máj-, mitokondriális és immunrendszeri rendellenességek finom, korábban nem észlelhető szintje áll az egyes személyek koronavírus okozta életveszélyre való hajlamának hátterében.

A kutatás eredményei mélyrehatóak lehetnek, hiszen lehetővé tennék az egészségügyi dolgozók számára, hogy egyéni kockázatok alapján rétegezzék a betegeket; az orvosok hatékonyabban oszthatnák el az erőforrásokat – a legnagyobb kockázatnak kitett személyek kezelését a betegség korai szakaszában elkezdenék, mielőtt súlyos szövődmények jelentkeznének náluk.

Fotó: 123rf.com

A kezelés meghatározását is segíti az előrejelzés

A tanulmány arra is rámutat, hogy az eredményt az adott beteg fertőzésre adott reakciója határozza meg, nem pedig a fertőző organizmusok – jelen esetben a Covid-19 vírus. Ennek jelentős következményei lehetnek az újabb változatok kezelésében.

„Amikor összehasonlítottuk egymással a szokványos kockázati tényezőket – így például az elhízást – az új anyagcsere-jellemzőinkkel, a biokémiai mérések rendkívül diszkriminatívnak bizonyultak. A jövőben ez lehetővé teheti, hogy megtaláljuk azokat az egyébként egészséges, fiatalabb betegeket, akiknél súlyosabb koronavírus-betegség alakulhat ki, s időben módunk lesz beavatkozni” – mondta dr. Nagourney.

Olvasd el ezt is!

Magyar áttörés – Kimutatja a COVID összes mutációját egy teszt

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php