Ánizsos csábító szív

A szívformájú süteményekből van elég, de a gyömbéres mellett nem árt kipróbálni az ánizsos szív csábító sütit.

Az ánizsos szív kiváló vendégcsalogató, s bár elkészítése kissé hosszadalmas, az íze megéri a fáradtságot!

Hozzávalók 80 darabhoz:

A tésztához:

– 2 vaníliarúd

– 275 gr lágy vaj/margarin

– 2 tojás

– 150 gr porcukor

– 1 citrom reszelt héja

– 500 gr finomliszt

– ½ kávéskanál sütőpor

– 80 gr kakaó

– 1 csipet só

– ¼ kávéskanál őrölt ánizs

– ½ kávéskanál őrölt szegfűbors

tojás

A mázhoz és a díszítéshez:

– 200 gr tortabevonó fehércsokoládé

– 15-15 szem piros és zöld cukrozott cseresznye

A vaníliarudakat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet. A vajat/margarint elektromos habverővel 5-8 percig, habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, apránként a porcukrot, majd a vanília-pépet és a reszelt citromhéjat, további 5 percig verjük. Közben a lisztet, a sütőport, a kakaót, a sót és a fűszereket összeszitáljuk. Több részletben a vajas-tojásos masszához adjuk és a kézi robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk (ha túl keménynek, morzsalékosnak találjuk, 2-3 evőkanál hideg vizet adunk hozzá).

Elfelezzük a tésztát, 2 cipót formálunk belőle, ujjnyi vastagra ellapítjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.

A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk az egyik cipót. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívecskét szúrjuk ki belőle és a sütőlapokra rakosgatjuk.

Középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A másik cipóval ugyanezen a módon járunk el.A leeső tésztahulladékot összegyúrjuk, hidegre tesszük, majd ismét kinyújtjuk és formázzuk, amíg a tészta el nem fogy.

A csokoládét apróra vágjuk-tördeljük, és meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, simára keverjük. Félig megmártjuk benne a szíveket, rácsra tesszük, hagyjuk megdermedni (a csokoládét a meleg vízfürdőben melegen tartjuk).

A cukrozott cseresznyéket elnegyedeljük. A szíveket ismét megmártjuk a fehér csokoládémázban, az edény szélén lehúzzuk a felesleget az aljukról.

Rácsra rakosgatjuk, tetejüket a színes cseresznyedarabkákkal díszítjük. Hagyjuk egészen megkötni-száradni őket. Jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eltartható.

Forrás: