Amivel teljesen új szobát kapunk: a festés

Az első gondolatunk, amikor egy vagy több helyiséget szeretnék felfrissíteni, átalakítani: a fal színe. Ennek megváltoztatása azonnal egészen más belső teret eredményez, eltérő hangulattal! 

Milyen festék típusok használata a legcélravezetőbb?

Nem olyan nehéz manapság megváltoztatni egy helyiség hangulatát – a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan profi festékek közül válogathatunk, melyeknek felvitele könnyű, csupán a megfelelő eszközök kellenek hozzá. Az új festékek nagy teljesítményűek, alacsony bennük a mérgező anyagok mennyisége és csaknem szagmentesek – mindez ránk és környezetünkre nézve is áldásos!

Amikor azonban válogatunk a festék típusok között, ne feledjük jól megnézni, a legmegfelelőbb felszerelést választottuk-e ezek felviteléhez!

Speciális előkészületeket alig igényel egy korszerű festék. Minden felületet befesthetünk vele, legtöbbjükhöz alapozni sem szükséges. Vannak műanyagra használhatók, falra, mennyezetre, fára és radiátorokra tervezett festékek.

A konyha és a fürdőszoba a tartós, lisztharmatnak ellenálló festékekből profitál, melyek előre kevert színekben állnak rendelkezésre.  Izgalmas, újszerű felületek hozhatók létre a velúr-, fémes- vagy lakk hatású festék típusokkal.

Ha olyan fa padlónk van, mely már nem különösebben vonzó, régi, megkopott, vagy a mintája unalmas és régimódi – egy jó festékkel befedhetjük, egészen meg fog újulni! Természetes és elegáns változatokból egyaránt válogathatunk. Persze olyan hatású festék is van – például félfényes, áttetsző -, mely lehetővé teszi, hogy a régi minta, vagy a fa mintája látsszon alatta. De ez a megoldás jó állapotú padló esetén célszerű. Akár fa hatású falat is létrehozhatunk festékkel!

Lássuk a festék típusok közötti különbségeket.

1.Vizes bázisú festékek: Emulzióknak is nevezik és hagyományosan csak a belső falakra és mennyezetre használják őket. A festék technológia fejlődésének köszönhetően azonban ma már a víz bázisú festékek, különösen a nagy teljesítményű akril, minden felületre használhatók, a fától a fémig, belső és külső használatra. Ugyanakkor tisztábbak, mint az olaj alapúak, kevésbé bocsátanak ki szagot, környezetbarátabbak. Csupán tiszta vízzel kiöblíthetők a festőecsetek.

2. Oldószer vagy olaj alapú festékek: ahol erős és tartós kivitelezésre van szükség, oda ideálisak. Külső és belső térben fa, fal, bútorok. Az akrilok új generációja azonban minden felületre kínál megoldást. Általánosságban, ha ezekkel a festékekkel dolgozunk, az ecsetek terpentinnel vagy lakkbenzinnel öblíthetők.

A festék és a minőség: minden festék négy alap összetevőből áll, pigmentek, kötőanyagok, folyadékok és adalékok. Minél több pigment van benne, annál jobb a minősége általánosságban. A 30:40 kötőanyag-pigment százalék tartós és tökéletes takarást biztosít.

A speciális fal– és fa festékek ma már számos kifinomult színben is kaphatók. Amikor viszont külső térre választunk festéket, ne feledjük, olyat érdemes választani, ami tetszik nekünk, de nem fog nagyon kilógni a környezetéből – mert ezzel sok esetben csak azt érjük el, hogy ízléstelennek tetszik. Igazítsuk a környező épületekhez, hogy harmonikus hatást keltsünk. A kerítés, a fészer színét szintén célszerű így megválasztani.

A technológiai fejlesztések folyamatosan arra törekednek, hogy a kültéri festék típusok élettartama, tartóssága javuljon, kopásának gyorsasága csökkenjen. Ma már légáteresztő festék is van, mely lehetővé teszi, hogy a levegő és a nedvesség távozzon az épületből, de nem engedi be az esőt és a nedvességet kívülről.

Glossary

Ami a festék szerkezetét illeti, finom felületi repedések esetén célszerű texturált festéket választani, ha pedig semmi baja a falnak, a sima is tökéletes. Nyugodtan kérjük ki szakember véleményét a választás előtt!

A bio festékek, melyeket az 1980-as években kínáltak először, szagtalanok, oldószermentesek és mentesek az illékony szerves vegyületektől, környezetvédelmi szempontból biztonságosak, no és a házban élők számára egészségesebbek. Manapság a vezető festékmárkákban alacsonyabb illékony szerves vegyületek mennyisége és szintén szagtalanok. Legtöbbjük víz bázisú akril festékeket gyárt, melyek nagyobb teljesítményűek a régi festékeknél.

Ext-paint

Ma már nem nehéz környezetkímélő festéket beszerezni. Gazdag a színválaszték is ezekben az előre kevert festék típusokban. Magukba foglalják a buja, mély árnyalatokat és a tompa, természetes színek palettája is jelentős. Lássunk néhányat.

  • Distemper: hagyományos vízbázisú festék, állati és természetes gyantákból, bársonyos, matt hatású. Főleg mennyezetre és gipszre használják, valamint hogy a bútoroknak régies, rusztikus hatást adjon. Nagy kopású, jelentősen igénybevett felületekre nem való.
  • Tojáshéj: hagyományosan olaj alapú festék selymes hatással, belső falakra, faárura való. Ma már víz alapú változatai is vannak.
  • Vízbázisú, matt felületi festék: teljesen sima, matt, olaj hatású, melyet általában falakra használnak, nagy kopású felületekre nem.
  • Fényes festék: magas fényű festékek, elsősorban faárura.
  • Porózus festék: oltott mészből és vízből készül, porózus felületekre, téglára, vakolatra, gipszre – meszes hatású.
  • Matt: szép, nem visszaverődő felületet érünk el vele, a nem tökéletesen sima falakra, mennyezetre is kiváló.
  • Szatén vagy selyem: falakra és nagy kopású felületekre is megfelelő, vízbázisú vinil és akril festékek. Folyosókra, konyhákba tökéletes. A selyemfényű valamivel fényesebb, mint a selyem.
  • Selyemfényű vagy félfényes: leggyakrabban fafelületekre használják, a szegőlécekre például. Fénye a tojáshéj és a fényes közötti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.