Amikor a migrén felborítja az életünket

Egy egyszerű fejfájás csak a fejünket érinti – ám a migrén hatására úgy érezzük, mintha a fejünk felrobbanna, s még gyógyszerrel sem biztos, hogy folytatni tudjuk aznapi tevékenységünket. Hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni, ha lehet egyáltalán?

A migrén olyan egészségügyi gond, amely teljességgel megakadályozhatja napi tevékenységeink elvégzését. Úgy érezzük, mindjárt szétmegy a fejünk, s még gyógyszer mellett is azt tapasztalhatjuk, képtelenek vagyunk végigcsinálni a napot.

A legjobb az lenne, ha egy besötétített szobában feküdnénk. Ám ezt nemigen lehet megtenni, amikor számos dolgunk van egy adott napon.

Fotó: 123rf.com

De mégis, mit tehetünk migrén esetén? Hogyan segíthetünk magunkon?

1.Legyen tervünk

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, mit kell tenni, ha a migrén kitör rajtunk.

Ha van rá mód, valóban feküdjünk le egy sötét, csendes, hűs szobában. Ha erre nincs lehetőség, menjünk be egy olyan helyiségbe, ahol a fények nem zavarnak. Alkalmazzunk hideg vagy meleg borogatást, legyen kéznél – a nyakra és a fejre egyaránt rakhatjuk. Olyan helyiségben tartózkodjunk, ahol a hőmérséklet is megfelelő számunkra.

Gyakoroljunk enyhe nyomást azokra a területekre a fejen, ahol a fájdalmat érezzük. Próbálkozzunk enyhe masszázzsal, ha jólesik. Ne tegyünk semmi olyasmit, ami fáj. Igyunk egy kis kávét vagy koffeines italt, utóbbi ugyanis könnyítheti a fájdalmat a migrén kezdetét követően. Ha fájdalomcsillapítóval is társítjuk, hozzájárulhat a gyógyszer gyorsabb hatékonyságához.

Foto: pixabay.com

2.Tudjuk, mi okozza?

Olykor a migrén a semmiből jön elő, máskor jellegzetes okhoz kötött. Valószínűleg van ötletünk arra, mi az a kiváltó ok. Akár valamilyen étel is lehet – de illat, utazás, hormonok szintén állhatnak a hátterében.

A gyógyszer segíthet megelőzni egyes fejfájásokat, de nem működik mindig. Mivel nem minden alkalommal van esély az elhárítására, minél előbb találjuk ki, mi okozhatja, hogy egyszercsak jelentkezik.

Az ételek kihagyása például kiválthat migrént, tehát együnk rendszeresen. Ne tervezzünk olyan napot például, amelyben nem jut idő a normális étkezésre! A túl sok vagy túl kevés alvás szintén fejfájást okozhat. Győződjünk meg arról, hogy elengedő mennyiségű pihenésben van részünk!

Ha tisztában vagyunk a migrén kiváltóival, kicsit jobban is tervezhetünk, mielőtt a fájdalom ránktörne.

Az aurás migrén egy összetett, nehezen kibírható fejfájás típus, amelynek a kezelése is több pillérre alapozódhat. Dr. Vida Zsuzsanna, a FájdalomKözpont neurológusa összefoglalja, amit erről a betegségről érdemes tudni. 

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

3.Ha munka közben sújt le a migrén…

…erre sajnos van esély, hiszen sok időt töltünk munkahelyünkön. Fontos, hogy kollégáink tudjanak róla, milyen problémával küzdünk, s lehetőleg főnökünkkel is tudassuk a dolgot. Legyen lehetőségünk arra, hogy ilyenkor később érjünk be a munkahelyre vagy előbb távozhassunk onnan.

Készüljünk fel – gyógyszer, illetve hideg borogatáshoz felszerelés legyen nálunk, s találjunk egy helyet, ahová leülhetünk kicsit, csendben és sötétben.

4.Migrén és családi élet

A migrén nagy eséllyel nemcsak ránk, hanem családunk életére is hatással van. Ha rosszul érezzük magunkat, az a közös programokat is felboríthatja. Nem tudunk takarítani, nem vagyunk topon egy kiránduláson. A gyerekek aggódnak miattunk.

Foto:123rf.com

Fontos elmagyarázni szeretteinknek, mi bajunk pontosan, s hogyan érezzük magunkat. Maradjunk nyitottak és kérjünk segítséget, ha kell!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.