Alváshiányból szín ötös Magyarország

Az Alvás Világnapján ismertetett  magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert adatokénál.

A kis számú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége ? még súlyos panaszok esetén is ? ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött  valamilyen  alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

Magyarország második  alkalommal csatlakozott a World Sleep Day ? Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez. A rendezvény egy élőképpei indult: a színpadon egy korszerű Dormeo ágyban  alvó ember horkolt, miközben rém- és szépálom képei megelevenedtek a vetítővásznon. A legújabb hazai egészségügyi honlap, a Napidoktor szervezésében látrejött alvás prezentáción ismert magyar alvás szakemberek vettek részt.

– A megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát – hangúlyozta dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvástársaság főtitkára. Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-kának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során – mondta dr. Várszegi Mária pszichiáter, a Somnocenter szegedi főorvosa..5363A legújabb – 2009-2010.évi – magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, mely során ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: az alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34 %, és 15%-kának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók  79 %-ka nem fordul orvoshoz.  A legfigyelmeztetőbb adat, hogy az alvásgondokkal küzködők közül hetente legkevesebb alkalommal nem alszik a megkérdezettek 34 %-ka, többször felébred alvásából 31 %, és éjszakánként fel is kel 29 %.

A Benyovszky Orvosi Központ és a Napidoktor által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással: Európa alvástérképe. Több nagyvállalat, így a Paksi Atomerőmű, a MOL és az orsszágos Mentőszolgálat dolgozói is részt vettek az alvásállapot felmérésben. – Nagyon hasznos volt, hogy munkatársaink  közvetlenül megismerhették alvási  álapotukat, és segítséget kaphattak a megfelelő  alvási feltételekhez – mondta Győrfi Pál. az OMSZ szóvivője. 

A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek, javításukért az érintettek és a szakorvosok együtt tehetnek a legtöbbet.

– A horkoláson kívül számos jel mutathat arra, hogy valaki nem jól alszik. Az egyik,  az úgynevezett "nyugtalan láb szindróma, amelynek gyógyítása speciális kezelést igényel – hangsúlyozta dr. Vida Zsuzsa, a Somnocenter  budapesti vezető főorvosa. – A gyógyítás alapvető technikai eszközei közül a hazai alvásközpontok jelentős része rendelkezik az éjszakai alvásállapotot értékelő poliszomnográfiás  berendezéssel, az ezek kezeléséhez  szükséges felkészült szakembeek mintegy tíz alvásközpontban dolgoznak az országban – mondta Koczó Levente, a magyarországi alváközpontok  alvástechnológiai vezetője.5364A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett   összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

Az alvásgyógyítás nagy szakértelmet és türelmet  kívánó folyamat. A gyógyszeres kezelés mellett egyre nagyobb szerep jut a pszichikai gyógymódoknak, melyek közül sikeres módszereket  alkalmaznak évek óta dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós alvásterapeuták, az ismert párkapcsolati terapeuták.

– Az alvásáért mindenki saját maga is sokat tehet: a körülmények megválasztásával, az ágy vagy a matrac megfelelő kiválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres az alvászavarai megszüntetésére – hangsúlyozta  Piros Krisztián, a hazai alváskultúra alakításában kiemelkedő szerepet vállaló Studio Moderna marketing igazgatója.

A hazai alvásorvoslás színvonala magas, az elmúlt években alakult új somnocenterek, alváslaboratóriumok  már rendelkeznek az európai orvosi minősítési akkreditációval.

Kiemelt támogatók: Studio Moderna, Somnocenter

Partnerek: Axbo, freepress, info24tv, naturhome, napidoktor.hu

Forrás: