Alvás világkonferencia 2013. – Alvástudósok figyelmeztetése

Sorozatunkban az alvásorvosok spanyolországi Valenciában tartott októberi világkonferenciáján szerzett tapasztalatairól számol be G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ vezetője.

A World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége a magyarországi alváskultúra erősítése, kiterjesztése érdekében végzett munkáért Distinguished Activity Award elismerést, kiválósági díjat nyújtott át a magyar szakembernek.

Az alváshiány és a nem megfelelő minőségű alvás az életmódot jelentősen befolyásoló tényezők, amelyek nemcsak sokféle betegség okozói lehetnek, hanem a mindennapi tevékenységeinket is jelentős mértékben gátolják – hangsúlyozták a közelmúltban véget ért  alvás világkonferencián.

A valenciai tudományos találkozón kijelentették: az alváshiányt a nemzetközi szervezet globális járványnak tekinti, és felszólítja a kormányokat, az egészségügyi és társadalmi szervezeteket, az orvosokat és a lakosságot, hogy foglalkozzanak ezzel az alapvető életfunkcióval, ismerjék meg és ismertessék azokat a tudományos eredményeket, amelyeket az alvástudósok az egészséges alvás érdekében közzétesznek.

A világ felnőtt lakosságának több mint egyharmada küzd alvászavarral, egyre többen alvásbetegek, és egyre korszerűbb terápiás eljárások állnak segítségül a rosszul alvók számára.

alvas15

A számos figyelemre méltó és tudományos megalapozottságú alvásinformációk között elhangzott például, hogy az alváshiány és a rossz alvás következménye lehet a magas vérnyomás, a stroke, a szexuális diszfunkciók, a szívelégtelenség és a szívbetegségek.

A legújabb kutatások szoros összefüggést mutatnak a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint területén. Több tanulmány megerősítette, hogy az alvászavarok egyértelmű negatív hatással vannak a természetes alvási ciklusra, ami alapvetően befolyásolja a napi életvitelt.

Kiemelten foglalkoztak az álmosság a közlekedési balesetek összefüggéseivel: az alvásmegvonás álmosságot okoz, amely következtében lassul a reakcióidő, és megnő az elalvásos közlekedési balesetek bekövetkezhetőségének a kockázata. Ezen a téren jelentős szerepe van a munkavégzési feltételek kialakításának, a munkavédelemnek, a munkáltató és a gépjárművezető felelősségének.

Forrás: