“Alvás utáni tehetetlenség” – nehéz gondolkodni ébredés után

A gondolkodási képességek rosszabbak egy jó éjszakai alvás, mint egy 24 órás ébrenlét után, vagy mikor valaki részeg. Egy tanulmány szerint az úgynevezett “alvás utáni tehetetlenség” miatt az ügyeletes orvosok, a mentők és a tűzoltók veszélyeztethetik saját és mások életét.

Alvás és tehetetlenség

A coloradói egyetem kutatócsoportja szerint a felfogó képesség és a rövid távú memória jelentősen rosszabbul működik az ébredés utáni néhány percben. Kutatási eredményeik azokra az éjszaka ügyelő orvosokra is vonatkoznak, akiknek hirtelen kell teljesíteniük valamilyen fontos feladatot ébredés után – tartalmazza a Journal of American Medical Associationban megjelent tanulmány.
A tanulmány résztvevői hat napon keresztül teljesítményvizsgálaton vettek részt, miután nyolc órát aludtak. Ennek során véletlenszám generátorral előállitott kétjegyű számokat kellett összeadniuk. A vizsgálat eredményeire támaszkodva a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a legkomolyabb gyengülés a rövid távú memóriában, valamint a számolási és a kognitiv képességekben az “alvás utáni tehetetlenség” állapotában, az ébredés utáni első három percben tapasztalható. Az “alvás utáni tehetetlenség” leginkább az első tíz percben észlelhető, bár hatásai gyakran kimutathatók még két órán keresztül – teszik hozzá.

alvaszavar4

Kockázatok

A tanulmány kilenc résztvevője közül egyiknek sem volt fizikai, pszichikai vagy alvási problémája és egyik sem élt alkohollal, nikotinnal, gyógyszerekkel vagy koffeinnel. Az “alvás utáni tehetetlenség” mérésére szolgáló matematikai feladatokat mindennap órákon át gyakorolták a vizsgálatok előtt.

A vizsgálatot megelőzte egy másik kutatás, amely során arra keresték a választ, hogy milyen hatásai vannak, ha valaki 24 órán keresztül nem alszik. Úgy találták, hogy az hasonló állapotot eredményez, mint mikor valaki részeg.
Wright közölte: a több műszakban dolgozó orvosok, akiket bizonyos vészhelyzetek kezelése végett felébreszthetnek, vagy a mentők és tűzoltók, akiknek vezetniük kell ébredés után, veszélyeztethetik a saját, illetve mások életét. Hozzáfűzte: a tanulmány arra is rávilágít, hogy a hétköznapi emberek is sokszor rá vannak kényszerülve, hogy rögtön az alvás után fontos döntéseket hozzanak.

Ha egy embert hirtelen felébresztenek például tűzriadó miatt, pusztán a motiváció nem elég az “alvás utáni tehetetlenség” leküzdésére. Úgy vélte: további kutatás szükséges, hogy felmérjék a szundítás és a pihenés félbeszakításának következményeit is.

Az ébredési idő fontossága

Neil Stanley, egy brit alváskutató társaság szakembere elmondta: sok ember – mint például a fiatal orvosok – esetében nem számít az órák száma, amikor munkaidőben alszanak, és az sem, hogyan éreznek, amikor felébrednek. Szerinte senkinek nem kellene fontos feladatokat végezni az ébredés utáni 15-30 percben, mivel az emberek kevésbé jól tudnak teljesíteni, amikor hosszú idő után felébrednek. Úgy vélte: sokkal rosszabb egy sokáig tartó alvás utáni percekben dönteni, hiszen mikor valaki hosszú ideig ébren marad, legalább annak tudatában van, hogy álmos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.