Alvás és glükóz szint

Egy nemzetközi kutatócsoport azonosított egy gént, ami felelős lehet a magas éhgyomri glükóz szint kialakulásáért, valamint a kettes típusú cukorbetegségért.

Mivel függ össze az éhgyomri glükóz szint?

A kutatók szerint ez a gén összekötőként szolgál az inzulin-elválasztás folyamatában a melatonin nevű hormon szervezetbe juttatásával (ez a hormon felelős a cirkadián ritmus szabályozásáért). Ez pedig arra enged következtetni, hogy összefüggés van az alvás-ébrenlét ritmusa és az éhgyomri glükóz szint között. (Amikor besötétedik a szervezet növeli a melatonin termelését, amely segít szabályozni az alvási ciklusunkat.)

A cukorbetegség és az ezzel összefüggésben álló járulékos betegségek a leggyakoribb krónikus megbetegedések világszerte. Németországban jelenleg mintegy hatmillió diagnosztizált cukorbeteg él. Az életmódbeli kockázati tényezők mellett (mozgáshiány, túlsúly) a genetikai faktorok is igen komoly szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

alvás03

Az MTNR1B gén az inzulintermelő szigetecske sejtekben található meg elsősorban, és a melatonin receptorok kódolásáért felelős. Ez a receptor blokkolja az inzulin véráramba jutását a melatoninon keresztül. A melatonin szint éjszaka növekszik, nappal pedig alacsonyabb, az inzulin pedig épp ellentétesen nappal magasabb. A kutatók ez alapján feltételezik, hogy összefüggés lehet az alvás-ébrenlét ritmusa, valamint az éhgyomri glükóz szint között.

A szakértők remélik, hogy az új tudás birtokában olyan új kezelési eljárásokat dolgozhatnak ki, amelyek túlmutatnak a most alkalmazott tüneti kezeléseknél.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.