Alvás előtti evés: nem emeli a vércukorszintet?

Nem feltétlenül segít a vércukorszintünkön, ha az étkezés lefekvés előtt számunkra tabu – állapították meg a kutatók. Tehát az evés alvás előtt mégsem okoz olyan nagy problémát.

Egyes szakemberek szerint ha nem eszünk 2 órával lefekvés előtt, az segít megelőzni a magas vércukorszintet és az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat, például a diabéteszt és a szívbetegséget. Nincs azonban egyértelmű bizonyíték ezen elmélet alátámasztására.

A kérdéskörre keresett válaszhoz kutatók most 1550 egészséges, középkorú, illetve idős japán ember 3 évnyi adatát elemezték. Kétharmaduk 65 év feletti volt.

A férfiaknak nagyjából 16 százaléka, a nőknek 7,5 százaléka aludt el a vacsora után 2 órával. A három esztendő alatt nem történt jelentős változás a résztvevők HbA1c szintjében – ez az átlagos vércukorszint hosszútávú mérője, mely a jövőbeni egészségügyi kockázatok megbízható mutatója.

A testsúly, a vérnyomás, a vérzsír (trigliceridek), a fizikai aktivitás szintje, a dohányzás és az ivás sokkal inkább összefüggésbe hozható volt a HbA1c szintek változásával, étkezés lefekvés előtt és az utána eltet idő – mutatták ki a kutatók.

A BMJ Nutrition, Prevention & Health szaklapban közölt tanulmány megfigyelésesnek számít, okot nem tudtak megállapítani. Az esti evések pontos ideje és tartalma szintén nem ismert – ezek pedig befolyásolhatják az eredményeket.

láb, talp, alvás

S mivel a hagyományos japán étrend sok zöldséget és levest foglal magába, a porció méretek pedig kicsik, az eredmények valószínűleg nem hozhatók összhangba más nemzetekével – hangsúlyozta Su Su Maw, az Okayama Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója.

„Több figyelmet kellene szentelnünk az egészséges porcióknak és ételösszetevőknek, a megfelelő mennyiségű alvásnak, a dohányzás kerülésének, az alkoholfogyasztásnak, a túlsúly leküzdésének – ezeknek ugyanis lényegesen nagyobb befolyásuk van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php