Miért fontos a gyermekkori alvás?

Későbbi szellemi és testi frissességünket is meghatározza a gyermekkori alvásminőségünk.

Az alvás az emberi lét alapfeltétele, ugyanolyan fontos a túléléshez, mint a légzés az egészséges étkezés, a megfelelő mozgás. A negyedik alkalommal megrendezett Alvás Világnapjának fő üzenete, hogy a tudatos és pihentető alvás egy olyan kiváltság lett, amit a modern élet szokásai gyakran veszélyeztetnek.

A pihentető éjszakai alvás, minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészségnek és a jó közérzetnek. Az alvászavar manapság egy globális járvánnyá nőtte ki magát, ami a világ népességének 45%-át érinti. Alvásbetegség többek között az insomnia, vagyis a kóros álmatlanság, a narkolepszia, azaz a hirtelen jelentkező alvásroham, elalvás vagy a nyugtalan láb szindróma. Fontos még megemlíteni az alvási apnoe szindrómát, ami egy alvásfüggő légzészavar, légzéskimaradás. Alvásbetegség még a horkolás is.

Az alváshiánynak negatív hatásai vannak a fizikai, mentális és érzelmi egészségre is. Az alvási problémák nem csak a felnőtteket érintik. Rosszul alszik a világ gyermekeinek 25%-a. A minőségi alvás rovására mehet a gyermekeknél az elhízás, a különböző balesetekből adódó sérülések, az érzelmi problémák, az agresszivitás, a zaklatott idegállapot, a frusztráltság, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, ami hatással van az iskolai teljesítményre.

egyuttalvas

„Az alvás alapvető fontossággal bír a gyermekek számára bármely életkorban.” – hangsúlyozza Dr. Jodi Mindell klinikai pszichológus, az alvást segítő gyógyszerek specialistája. „Az egész éjszaka tartó alvás segít a gyerekeknek, hogy a legjobban hozzák ki magukból mind az iskolában, min otthon. Az alvás létfontosságú a gyermek boldogsága és jóléte érdekében.”

Ennek érdekében a WASM megalkotta a „10 Commandments of Healthy Sleep for Children-t” azaz, Az gyermeki egészséges alvás tízparancsolatát, melyben lényegi javaslatok találhatóak a szülők számára:

1. Győződjünk meg róla, hogy gyermekünk a korosztályának megfelelő mennyiségű alvás biztosított.

2. Következetesen tartasd be a felkelési és lefekvési időszakokat a hétvégéken is.

3. Fontos, hogy kényelmes ruházatot viseljen a gyermek az ágyban, beleértve a jó nedvszívó képességű pelenkákat.

4. Érdemes bátorítani a gyermeket az önálló elalvásra.

5. Kerüljük az erős fények használatát mind a lefekvés, mind az alvás, mind a felkelés alkalmával.

6. Száműzzük a hálószobából az elektronikus készülékeket: televíziót, számítógépet, mobiltelefont.

7. Tartsuk be a rendszeres, rutinszerű étkeztetést.

8. Alakítsunk ki a gyermek korának megfelelő napi rutint.

9. Biztosítsunk a gyermek számára időt a szabadban való időtöltésre, játékra.

10. Ne adjunk a gyermeknek koffeintartalmú ételeket vagy italokat.

A gyermekek ajánlott alvásmennyisége a korukhoz mérten a következő: 3-12 hónaposan 14-15 óra, 1-3 évesen 12-14 óra, 3-5 évesen 11-13 óra, 6-12 évesen 10-11 óra, 12-18 évesen 8 és fél – 9 és fél óra.

Forrás: Jóalvásközpont