27 perc extra alvás!

Huszonhét perc plusz – ennyire extra alvásra van szüksége egy iskoláskorú gyermeknek ahhoz, hogy a következő napon sokkal élénkebb, produktívabb legyen.

Úgy tűnik, érdemes megfogadni a tanácsot és a csemete rendelkezésére bocsátani extra 27 percnyi alvásidőt – egy új tanulmány szerint azok a gyermekek, akik „lealudták” ezt a plusz alvásmennyiséget minden éjjel, kevésbé voltak impulzívak, kevésbé zavarodtak könnyen össze, nem voltak náluk jellemzőek a dühkitörések és a gyakori vagy könnyű sírás. Ezzel szemben, akiknek nem adatott meg a plusz alvásidő, azoknál éppen az ellenkezője volt tapasztalható – csak egy órányi alvás-megvonás hatására a gyermekek hangulatában, viselkedésében az ellenkező hatás mutatkozott meg.

De miért is számít az extra alvás?

„A lefekvési időben vagy a napi rutinban bekövetkezett apró változtatásnak hosszútávú következményei vannak – mondja Reut Gruber PhD, kutató, pszichológiai professzorasszisztens a kanadai, Montreal-i McGill egyetemről. – Egy-egy estébe nyúló videójátékozás, hosszabbra nyúlt tartózkodás a kis barátjuk otthonába negatív hatással van az egészséges gyermek napközbeni viselkedésére, hangulatára,általában a „működésére”.” A felfedezéseket a Pediatrics közölte.

Gruber tanulmánya 34 gyermek bevonásával készült, akik 7-11 évesek voltak – egyiküknek sem volt alvászavara, nem küzdött semmilyen alvási-, egészségügyi-, viselkedési- vagy egyéb problémával. A gyermekek lefekvési idejét egy héten át egy órával mindig változtatták – hol előre, hol hátra -, szokásos lefekvési idejükhöz képest. Hogy napközben hogyan viselkedtek, azt tanáraik és szüleik értékelték a hét végén. Tevékenységüket és alvásukat is apró műszer figyelte, amelyet egy kis karóra-szerűség formájában viseltek.

Azok a gyermekek, akik 27.36 perccel több alváshoz jutottak éjszakánként, javulást mutattak, míg akik nem kapták meg az extra alvást, azoknál ez nem volt tapasztalható.

De vajon tényleg elég ez a szerény alvásmennyiség?

„Ha belegondolunk a mindennapok során a rövid, erősítő szunyókálásokba, melyek általában 15-20 percig tartanak napközben, láthatjuk, hogy ennek az alvásmennyiségnek jelentős haszna van a hangulatunkra, figyelmünkre, közérzetünkre nézve” – magyarázza Reut Gruber.

A legtöbb iskoláskorú gyermek este 9 óránál később bújik ágyba, 43 százalékuk 10 és 11 éves kor között kevesebbet alszik, mint amennyi az ajánlott alvásidő éjszakánként – tudatta a tanulmány. Az 5-12 év közötti gyerekeknek egyébként 10-11 óra alvásra lenne szükségük minden éjjel.

Nemcsak az ásítás és az álmosság jelzi, hogy a csemete nem aludt eleget. A jelek közé tartozik a hiperaktivitás, az impulzivitás, különcködés és az is, hogy a gyermek csak rövid ideig képes figyelni – tette hozzá a pszichológiai professzorasszisztens.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.