Altató a felriadóknak!

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) első alkalommal hagyta jóvá egy altató olyan változatát, amely kifejezetten azok számára készült, akik az éjszaka közepén felriadva képtelenek visszaaludni.

Az Intermezzo nevű készítmény, melyet a kaliforniai Transcept Pharmaceuticals nevű cég fejlesztett ki, egy alacsony dózisú zolpidemet tartalmazó nyugtató, melyet először 1992-ben hagytak jóvá az Egyesült Államokban és elsősorban álmatlanság ellen írják fel. Az Intermezzot csak abban az esetben szabad használni, ha valakinek még legalább négyórányi alvása lenne hátra, nem lehet mellette alkoholt fogyasztani, sem egyéb altatószert alkalmazni. A javasolt mennyiség férfiak számára három és fél milligramm, nők számára ennek a fele, miután klinikai kísérletek során bebizonyosodott, hogy a nők szervezetéből jóval lassabban ürül ki a szer.

v%2525C3%2525ADz48012

„Emellett a kis dózis mellett csökkent annak a kockázata, hogy valakiben még ébrenléti állapotában is túl nagy mennyiség maradna a szerből, ami aluszékonyságot és gondatlan vezetést eredményezhetne” – számolt be róla Robert Temple, az FDA Gyógyszervizsgáló Központjának munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.