Álomfázis adatbázis

Kutatók EEG- (elektroenkefalogram-) monitorral mérték az alvók agyhullám-tevékenységét, és felfedezték, hogy éjszaka többször is különféle alvásfázisokon megyünk keresztül.

Manapság az alváslaboratóriumok kutatói három alapvető alvástípust különböztetnek meg.

Éber alvás

Amikor elalszol, az alvás első fázisába lépsz, amelyet éber alvásnak neveznek. Ezt a fázist gyors agyhullámok jellemzik. Ha valakinek az éber alvás fázisában egy nevet súgsz a fülébe, az EEG-monitor válaszreakciót mutat. A kutatók ezt K-complexnek hívják. Az alábbi hullámábrán ezt jelzi a kicsúcsosodás.

Lassú hullámú alvás

Az alvás második fázisát lassú hullámúnak hívják, mert az agyhullámok lassabbá és szabályosabbá válnak. Általában elalvás után húsz perccel kerülünk ebbe a fázisba, amely nagyjából két órán tart. Ilyenkor felfrissül a testünk.

alvas

Mivel semmilyen külső körülmény nem követel energiaráfordítást, a szervezetünk kihasználja ezt az időt arra, hogy megjavítsa önmagát és aktiválja az immunrendszert, amely leküzdi az betegségeket és helyreállítja az egészséget.

Kísérletek kimutatták, hogy ez a kétórányi lassú hullámú alvás elengedhetetlenül fontos az egészségünk megőrzése szempontjából, és a tudattalan elménk akkor is gondoskodik arról, hogy hozzájussunk, ha drasztikusan csökken az alvásmennyiségünk.

REM-alvás

Az alvás harmadik típusát REM-alvásnak hívják. A REM (rapid eye movement) a gyors szemmozgás, s az agytevékenység ilyenkor nagyon hasonlít az ébrenléti állapotra, ennek ellenére nem mozogsz, mert a tested nyugalmi helyzetben van. További kísérletek bizonyították, hogy a REM-alvás alatt végbemenő agytevékenység a tanult feladatok jobb teljesítéséhez vezet.

jó alvás

Mintha tudattalan elméd ilyenkor rendszerezné, iktatná és táplálná be az előző nap elsajátított új mintákat. A REM az alvás legéberebb típusa. Reggel gyakran közvetlenül a REM-alvásból ébredünk, s ebben az esetben rendkívül élénken emlékszünk az álmainkra.

A teljes alvásciklus

Az átlagos alvásminta húszperces éber alvással kezdődik, ezt követi a nagyjából kétórás lassú hullámú alvás. Ez után felgyorsulnak az agyhullámaink, és körülbelül húsz percig a REM-alvás fázisába kerülünk. Ezt követően ismét lelassulnak az agyhullámok, és az éber alváson át újból a lassú hullámú alvás következik, ám ezúttal már rövidebb ideig tart. Utána ismét az éber alváson keresztül a REM-alvás fázisába kerülünk. Egy normális éjszaka leforgása alatt három-négy alkalommal ismétlődik ez a ciklus.

Részlet Paul McKenna: Aludj jól! című könyvéből

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

  1. Saját őrség vigyáz ránk vagy miért alszunk rosszul idegen helyen első éjszaka? « Független.hu

    […] * A teljes alvásciklus: Az átlagos alvásminta húszperces éber alvással kezdődik, ezt követi a nagyjából kétórás lassú hullámú alvás. Ez után felgyorsulnak az agyhullámaink, és körülbelül húsz percig a REM-alvás fázisába kerülünk. Ezt követően ismét lelassulnak az agyhullámok, és az éber alváson át újból a lassú hullámú alvás következik, ám ezúttal már rövidebb ideig tart. Utána ismét az éber alváson keresztül a REM-alvás fázisába kerülünk. Egy normális éjszaka leforgása alatt három-négy alkalommal ismétlődik ez a ciklus. (https://napidoktor.hu/blog/alvas-2/alomfazis-adatbazis/) […]