Álom vagy valóság: Tényleg átélhetjük, amit az Eredetben láttunk?

Dr. Matthew Edlund alvásszakértő tudományos szempontból vizsgálta a 2010-ben kasszasikert aratott Eredet című filmet, és a Chicago Tribune-nek elárulta, mi igaz a mozivásznon látottakból.

A hazai mozikban 2010-ben Eredet címmel vetített kasszasiker film kapcsán kérdezte Dr. Matthew Edlund alvásszakértőt. Az amerikai szakember elmondta, a film alaptörténete, vagyis az álom során történő gondolatbeültetés természetesen csak fikció, a történet sci-fi eleme, azonban az álom egyik legfontosabb elemét a rendező, Christopher Nolan, szinte tökéletesen filmre vitte.

eredet film

Az REM-fázisban, vagyis a gyors szemmozgásos állapotban, amikor az emberek álmodnak ugyanis a valódi helyzetérzékelés teljesen megszűnik a valóságban is. Ezzel magyarázható, hogy az álmokban minden átmenet nélkül más-más, földrajzilag egészen eltérő helyszíneken találhatjuk magunkat. Az emberek 99%-a repült már álmában, ez az érzés is annak köszönhető, hogy a helyzetérzékelés megszűnik. Dr. Edlund ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a filmben álomrétegről-álomrétegre növekvően érzékelt idő a valós álmokra egyáltalán nem jellemző. A valós álmokban ugyanis a filmben érvényes szabályok egyáltalán nem léteznek, a valódi álmok egészen kiszámíthatatlan és kaotikus élmények, és így az idő is hasonlóan rendszertelenül érzékelhető, előfordulhat, hogy néhány másodpercet is végtelennek érzékelhetünk.

Természetesen más, pusztán a tudományos fantasztikum világába tartozó elemek is helyt kaptak a hollywoodi sikerfilmben, hiszen nincs módszer arra, hogy mások álmaiba belépjünk, az emberek sem válnak álomfüggőkké és nem léteznek REM-fázisú álmot kiváltó gyógyszerek sem. Viszont egyénenként igenis van hatásunk arra, milyen álmot láthatunk alvás közben, ha nap közben előre elgondoljuk, milyen álomban szeretnénk részt venni – tehát, ha úgy tetszik, az álmok előre tervezhetők. Az amerikai szakember szerint, a Leonardo DiCaprio alakította főszereplő tartózkodása az emlékek álombeli felhasználásától természetesen szintén csak a film saját világában létezhet, ugyanis, minden ember ezt csinálja éjszakáról-éjszakára.

Az álmok másról sem szólnak, mint a memóriáról és az emlékekről. Az REM-fázisú álom során az emberek voltaképpen újjáépítik az agyukat, összekeverik a friss emlékeket a régiekkel, és létrehoznak eközben valami egészen újat. Nem csak új emlékek születnek eközben, hanem akár új gondolkodásmódokat is kilakíthatunk a folyamat során.

Dr. Edlund szerint a valóság még fantasztikusabb, mint a sci-fi, hiszen nap, mint nap egészen új emlékekkel ébredünk, ha úgy tetszik – legalábbis, ami az agyi folyamatokat illeti – egy egészen új személyiséggel, akárcsak az Eredet egyik szereplője.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.