Almával az egészségért!

Almát csenhetünk a szomszéd kertjéből, de a boltból és a piacról szintén hozzájuthatunk. Héjastól fogyasszuk, hiszen ahogy a régi öregek mondták, abban van a vitamin.

Már a rómaiak is tudták, hogy az alma garantálja a jó egészséget, vagy minimum a kellemes telítettségérzetet. Remek befőtt, lekvár készülhet belőle és pálinka készíthető belőle. Ajánlott gyümölcs levekhez és a reggeli turmixba. Szeretik picik és nagyok: készülhet belőle szósz, sütemény és chips is. Az alma visszaköszön városok nevében is. Míg New York-ot Nagy Almaként is ismerik, addig a török időkben Budát Piros Almának nevezték.

Tücsök és a hangya meséje

Ha szeretjük az almát, akkor ajánlott, hogy a hangya szerepét játsszuk el, hacsak nem akarjuk, hogy télen e nélkül a remek gyümölcs nélkül maradjunk. Beszerezhető piaci őstermelőktől, szedd magad akciókból, esetleg kisebb mennyiségben, kertvárosban, vagy faluhelyen a szomszéd fájának kerítésen túlnyúló ágairól is.

Az alma beérhet akkor is, ha éretlenül szedjük le a fáról. Segítheti a nap fénye, vagy a konyha melege. Nem kényes gyümölcs. Száraz, hűvös helyen, kamrában, vagy hűtőben raktározható. Nem igényel különösebb odafigyelést.

alma19 Olvass még több cikket az almáról!

Mindennapi betevő alma

Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik az alma rendszeres fogyasztása. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, illetve további nyomelemeket. A héja fontos A- és C-vitamin forrás.

Ugyan héja kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint savanyúbb gyümölcs társaié, azonban fogyasztásával olyan ásványokhoz juthatjuk hozzá a szervezetünket, melyek szintén segítenek az emésztésben. Alacsony vércukor esetén is hatékony cukorpótló a benne található glükóz miatt. Általánosságban elmondható, hogy az alma kitisztítja és segíti a bélműködést.

A bio minőségű alma kétszer annyi flavonoidot tartalmaz, mint a permetezettek. Ezen belül a boskop típusú almának van a legjobb antioxidáns hatása.

alma

Fogyasszuk nyersen, mert feldolgozásakor (lének vagy pürének) a pasztőrözés során akár 28%-al is csökkenhet az egészségvédő hatása. A süteményben pedig hatóanyagainak csak a töredéke marad aktív.

Gondban a magyar őstermelő

Addig éljünk vele, ameddig csak lehet, ugyanis a magyar őstermelők lába alól lassan eltűnik a talaj. A saját fogyasztású gyümölcstermelés az évek során folyamatos csökkenést mutat. 2007-re már alig évi ötvenezer tonna gyümölcs fogyott. Ezzel szemben István királyunk koronázásának 1000. évfordulóján majdnem hétszeres mennyiséget fogyasztottak el a 7 évvel későbbi átlaghoz képest.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.